Vikten av skarpa uppdrag i utbildningen
Hur kan studenterna bli mer motiverade till sin utbildning? Mer anställningsbara? Hur kan de få möjlighet att tillämpa teorin i praktiken även under utbildningstiden? Ett nytt kvalitetshöjande projekt arbetar mot målet att skarpa uppdrag blir examinerande moment i utbildningen för fler studenter.
Idag finns det möjlighet för studenter att arbeta som studentkonsulter i Kristianstad Akademi för att knyta kontakter med företag i regionen parallellt med studierna. Ett nytt kvalitetsprojekt på Högskolan Kristianstad vill ta in Kristianstad Akademis sätt att jobba i utbildningen som en möjlighet för alla programmets studenter att utvecklas och bli mer anställningsbara.
– Det finns en tendens att vissa studenter är mer framåt, tar för sig och ger sig in i Kristianstad Akademi till exempel, medan andra briljanta studenter inte är medvetna om sin kapacitet, säger Johanna Gerberich som är projektledare. Tanken är att detta är ett sätt att få in ett kontaktnät och ett upplägg i utbildningen för alla.
De utbildningar som ingår i projektet är Gastronomiprogrammet, Ekonomprogrammet, två datavetenskapliga utbildningar samt Personal- och arbetslivsprogrammet.
Två av de studenter som arbetar som konsultansvariga på Kristianstad Akademi är Jessica Andersson och Jessika Olsson. Det är bland annat deras engagemang som ligger till grund för projektet. Båda tar examen från Personal- och arbetslivsprogrammet i juni och gör just nu sin sista VFU.
Vågar ta mer plats
VFU-platserna ser väldigt olika ut. Jessika Olsson är på Hässleholm miljö, ett kommunalägt bolag med en HR-generalist och en HR-chef. Jessica Andersson är på Axis Communications i Lund med en HR-avdelning på 45 personer i Lund och 40 personer till i andra länder. Båda har fått värdefulla uppgifter och har stor nytta av det de har med sig från Kristianstad Akademi. Johanna tror att de har fått hjälp att få syn på sina egna förmågor och vågar ta mer plats genom konsultrollen.
– Jag känner att jag kan lita på min kunskap i diskussioner i olika möten, säger Jessika Olsson. Jag har tilltro till att det inte finns några rätt och fel utan att man får komma fram till de flesta handlingar tillsammans, i dialog. Det är en styrka jag har fått genom att jobba som konsultansvarig. Jag sitter inte på alla svaren själv, vi måste interagera och prata med varandra.
– Jag känner mig inkluderad och får göra praktiska uppgifter som de har nytta av. Jag kollar bland annat igenom deras arbetsmiljöarbete och har med mig mycket av nätverks- och relationsskapande från Kristianstad Akademi, fyller Jessica Andersson i.
Ögonöppnare för vad man lärt sig under utbildningen
Johanna är övertygad om att projekten hjälper till med tron på sin egen förmåga och insikten om vad man faktiskt lärt sig under sin utbildning och får en möjlighet att tillämpa det man lärt sig. Det blir en ögonöppnare för att man faktiskt lärt sig något betydelsefullt och att det gör skillnad där ute.
– Det vi nu gör i fem av våra program blir som en mix av Imagine och Kristianstad Akademi, säger Johanna Gerberich. Studenterna får möjlighet att öva på sina generiska kunskaper och att öva på sin anställningsbarhet. Att ta för sig helt enkelt! Hur detta integreras i utbildningen kan se olika ut. Ekonomerna har till exempel tidigt i utbildningen, för ett stort antal studenter testat på detta med ett mindre delprov med skarpa projekt. Det redovisades tillsammans inför de företag som bistod i projektet. Detta var mycket lyckat och ska i kvalitetsprojektet utvecklas än mer.
Tanken är att projektet ska generera en portfölj med goda exempel på olika delprov som Kristianstad Akademi och små- och medelstora företag kan vara involverade i, som inspiration för andra program framöver.
– Vi kan utveckla näringslivets medverkan i utbildningen genom att använda de företagskontakter som Kristianstad Akademi redan har till exempel, säger Johanna. Vi har till exempel en kurs i tillämpad produktutveckling på 15 hp under termin 4 på gastronomiprogrammet. På alla sju delproven ska företagskontakterna och uppdraget komma genom Kristianstad Akademi. Studenterna genomför delproven nära företaget och visar på vad de kan bidra med. Och dessutom blir ett faktiskt problem löst!
När det gäller personal- och arbetslivprogrammet skulle till exempel utmaningen och uppgiften kunna komma från ett företag som har identifierat ett problem, genomförandet bli något liknande Imagine där företaget kan sitta i juryn.
Ökad motivation och större nätverk
Jessica och Jessika har varit en del av Kristianstad akademi sedan december 2020. Tjänsten är på 20%.
– Det har gett mig mer motivation och insikt i vilken bra utbildning jag går, menar Jessica Olsson. Jag har sett mer förankring av de teoretiska momenten. Kombinationen av jobb och studier hjälper också till att få ordning och struktur i vardagen. Det effektiviserar studierna och jag har haft lättare att ta till mig dem.
– Jag är tacksam för kontakten med Johanna och andra lärare, det är härlig att få experthjälp i de olika ämnen man möter genom uppdrag i Kristianstad Akademi, säger Jessica Andersson. Man får ett större nätverk inom högskolan också, här vill man vara nära studenterna och detta skapar relationer till lärarna.
– Jag tycker att det har varit jätteroligt att lära känna ett annat program än det jag jobbar närmast, säger Johanna. Jag har varit i kontakt med Jessica och Jessika när de kommit in i mina klasser för att presentera uppdrag.
För de båda Jessikorna se framtiden lovande ut. Jessika Olsson har jobb på gång och Jessica Andersson har redan fått en anställning som konsultansvarig på ett företag i Lund tack vare Kristianstad Akademi. Hon har trivts bra i rollen och letat efter något liknande.
– Förutom att få referenser så har jag utvecklats i rollen som konsultansvarig, säger Jessika Olsson. Man har fått vara delaktig i andras framgång också. Vi har till exempel en kandidat som varit väldigt nervös och osäker, men sedan vågat hoppa på många olika projekt inom Kristianstad Akademi.
Kvalitetsprojektet heter Kristianstad Akademi som resurs för studenters lärande. Projektet genomförs i nära samverkan med Kristianstad Akademi.
Samverkanspris
Jessica Andersson och Jessika Olsson tog emot samverkanspriset student på Högskolans dag den 19 maj 2022 tillsammans med de andra i Kristianstad Akademi (Rebecca Lindström, Sami Ben Khelil, Jonna Odén & Hussain Al Mashkor). Johanna Gerberich fick samverkanspriset personal.