Skräddarsydd utbildning gav djupare kunskap i sensorik
Mat ska gärna vara hälsosam och mättande, men också njutbar. Genom sensoriska analyser kan livsmedelsföretag ta fram produkter som faller konsumenterna i smaken. Lundabolaget Aventure har fått fördjupad kunskap i sensorik genom en utbildning från Högskolan Kristianstad.
– Utbildningen i sensorik har gett oss nya verktyg och bidragit till att vi kan höja kvaliteten ytterligare, säger Kristina Andersson, senior forskare på Aventure.
På bänken i livsmedelslaboratoriet står halvfyllda bägare med något som liknar blåbärssoppa. Men Kristina Andersson förklarar att det hela är mer avancerat än så: här finslipar Glucanova en ny dryck designad för äldre, som är extra energität och proteinrik och innehåller gott om kostfibrer.
– Vi tar fram en pilotprodukt, och hoppas kunna lansera den färdiga drycken på marknaden nästa år.
Glucanova är ett av flera dotterbolag till lundaföretaget Aventure som utvecklar hälsovänliga livsmedel. I huset utvecklas flera produkter inom de olika bolagen, ofta med växtbaserade ingredienser som nordiska bär, havre och baobabfrukt. Många av medarbetarna på Aventure har en forskningsbakgrund inom livsmedelsteknik, biomedicin eller biokemi. Själv är Kristina Andersson molekylärbiolog och senior forskare på Glucanova.
– Idén är att plocka upp forskningsnyheter kopplade till livsmedel och hälsa och omvandla dem till konsumentvänliga produkter. Vi vill förstås bidra till att människor äter mer hälsosamt, och förhoppningen är att konsumenterna också väljer produkterna på butikshyllan för att de smakar gott.
"De kom till en punkt då de insåg att de behövde djupare kunskap kring sensorik."
Genom åren har de gjort många sensoriska tester för att försöka utröna hur produkterna uppfattas av konsumenterna. Men de kom till en punkt då de insåg att de behövde djupare kunskap kring sensorik. De började därför leta efter en utbildning i ämnet. Ett av erbjudandena kom från Högskolan Kristianstad. Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap, var redo att dela med sig av sina kunskaper i form av en skräddarsydd utbildning på tre dagar.
För Kristina Andersson och kollegorna på Aventure var Karin Wendin redan ett välbekant namn, då de genom åren haft en del kontakt i projekt kring mat för äldre.
I mars arrangerades utbildningen där tretton medarbetare och tre studenter fick chansen att fördjupa sig i sensorik. Gruppen tillbringade två halvdagar på Aventure i Lund och en heldag på HKR tillsammans med sakkunniga från Högskolan.
"Vi ville bli skarpare på detta område och lära oss att utföra testerna mer standardiserat."
Kursen utgick från bolagets behov och önskemål, där teoretiska bitar varvades med praktiska övningar. Målet var att få en större bakgrundsförståelse för sensorik och sensoriska tester.
– Vi ville bli skarpare på detta område och lära oss att utföra testerna mer standardiserat. Bara en sådan sak, som att ställa rätt frågor vid rätt tillfällen. Det är stor skillnad att utföra analytiska tester som utförs av en tränad panel jämfört med tester i en otränad konsumentpanel.
Kristina Andersson menar att kursen gav mycket värdefull information, både i form av nya insikter och uppdatering av befintliga kunskaper.
– Förhoppningsvis leder det till högre kvalitet på våra interna tester, men också förmåga att avväga när det är dags att lämna över till någon extern instans som är bättre lämpad för sensorisk analys.
"Vi ser det som något väldigt positivt, att kunna ta del av kunskap och kompetens från den akademiska världen."
Samverkan är inget nytt eller främmande för Kristina Andersson och Aventure.
– När människor möts föds nya tankar och idéer. Vi ser det som något väldigt positivt, att kunna ta del av kunskap och kompetens från den akademiska världen. Och förhoppningsvis sker utbytet också åt andra hållet: kanske kan näringslivet ge ny inspiration åt akademin.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell