Program föreläsningsserie 2018-2019
6 november 2018
Organisatorisk arbetsmiljö – varför blir det som det blir?
Lisbeth Rydén
Vad är det för logiker som styr ledning och organisering? Hur påverkar de chefer och medarbetare? Hur kan man genom att uppmärksamma logikerna bedöma risk- och friskfaktorer i den organisatoriska arbetsmiljön? Vad blir det för sorts risker och vad man kan göra åt dem?
Sören Augustinsson
Hur kan vi förstå och förklara skolans organisering som funktionell dumhet och begripliggörande? Vilka konsekvenser för motstånd och hälsa? Föreläsningen inkluderar också förståelse av begrepp som hjälper oss att skärpa vårt seende för att utveckla reflexivitet och en skeptisk attityd.
5 december 2018
Hållbar kompetensförsörjning – att attrahera, rekrytera och utveckla sin personal
Mats Åhlander
Varför söker jag mig till en viss arbetsplats? Hur lyckas en arbetsgivare skapa det intresset? Hur gör du för att upplevas som en engagerad och professionell arbetsgivare, vilket skapar attraktivitet vid nyanställning? Vad kommer att vara avgörande för att skapa engagemang i kollegiet att vilja utveckla verksamheten? Mats lyfter i föreläsningen hur kompetensbaserad intervjumetodik kan ge bästa utfall vid en rekrytering.
Caroline Sjölin
Att rekrytera lärare i dag är svårt då det uppenbarligen finns en brist. Att rekrytera lärare till en skola i ett område med oförtjänt dåligt rykte och stora utmaningar är ännu svårare. Caroline delar med sig av sina erfarenheter av hur hon strategiskt och praktiskt har gjort för att rekrytera och behålla behöriga lärare.
8 februari 2019
Resultat och analysarbete
Ann S Pihlgren
Verksamheten har skyldighet att utvärdera resultatet av sin undervisning och utveckla den vidare. När resultatet samlats in ska det analyseras. Men hur tar man fram resultat som ger en användbar bild av hur framgångsrik undervisningen är? Och hur genomför man en analys som leder till att viktiga utvecklingsområden identifieras? Det kommer Ann att behandla under den här föreläsningen.
Anders Jönsson
Enligt Skolverkets allmänna råd förväntas rektor ”skapa förutsättningar för att främja lärarnas arbete med likvärdig betygsättning” samt ”säkerställa att det finns förutsättningar för att sammanställa betyg respektive nationella provbetyg i syfte att möjliggöra ändamålsenliga analyser av resultaten”. I denna föreläsning diskuteras olika metoder för betygsättning, användning av resultat från nationella prov samt sambedömning i relation till likvärdig betygsättning.
8 mars 2019
Att driva skolutveckling utifrån verksamhetens behov
Pernilla Holmstedt, Margrethe Brynolf
Skolan är en komplex verksamhet där arbete behöver bedrivas på olika nivåer för att utveckling ska ske. Denna föreläsning/workshop resonerar kring, och ger verktyg för, hur du som rektor kan arbeta med utveckling på flera nivåer för att få till stånd ett förändringsarbete.
Läs mer om de medverkande föreläsarna här!