Civil beredskap och krisledning
Att leda i osäkerhet kräver både mod och kunskap. Civil beredskap och krisledning ger dig som chef inom samhällsviktig verksamhet en unik möjlighet att stärka dina ledarskapsfärdigheter och din verksamhets förmåga att hantera och förebygga komplexa och utmanande situationer på ett effektivt sätt.
Genom en målinriktad och praktiskt inriktad utbildning kommer du att utveckla grundläggande kunskaper inom områden som regionens krisberedskap, säkerhet, motståndskraft och totalförsvar. Oavsett om det handlar om att hantera leveransstörningar, klimathot eller andra samhällskritiska utmaningar, får du praktiska verktyg och kunskap som gör verklig skillnad – både för dig och din verksamhet.
Efter utbildningen är du rustad att arbeta proaktivt med att förebygga, stå emot och hantera såväl komplexa som akuta krissituationer på ett effektivt sätt.
För dig som är chef i samhällsviktig verksamhet
Programmet vänder sig till dig som är första linjens chef i kommun eller region med verksamhets- och personalansvar för samhällsviktig verksamhet, exempelvis fastighetschef, skolchef och chef inom social omsorg, skola, måltidsverksamhet, VA-förvaltning, VA-bolag, teknisk förvaltning och kommunkansli.
Programmet vänder sig även till dig som är ledare i privat sektor inom samhällsviktig verksamhet.
Innehåll i programmet
Civil beredskap och krisledning innehåller fem huvudteman/områden. Ledning och det egna ledarskapet är ett återkommande tema.
- Civil beredskap. Hot och riskbilder i samhället, krisberedskap, beredskapssystemet, krishantering, struktur och förebyggande arbete. Krisledningsövning. Metoder för ledning i kris.
- Säkerhetsskydd. Skyddet av väsentlig verksamhet för nationell säkerhet. Risk och sårbarhetsanalys.
- Totalförsvar. Militärt försvar, civilt försvar, höjd beredskap. Från nationell till lokal nivå. Ansvar och roller. System för krisberedskap.
- Resiliens – uthållighet och motståndskraft. Kontinuitet för min verksamhet i kris/kollaps. Kontinuitetsplanering. Analys av den egna organisationen.
- Ledarskap under svåra förhållande. Ledarskap i kris (krig). Ledarskap med utgångspunkt i det egna ledarskapet i svåra situationer. Praktisk krisledning av verksamheten och samarbeten med andra organisationer inom civilförsvaret. Övningar, reflektion och dialog kring det egna ledarskapet kopplat till den egna organisationen.
Teori, praktik och konkreta verktyg
Programmet har en varierad undervisningsmetodik där föreläsningar varvas med gruppdiskussioner och praktiska övningar. Vi arbetar för att skapa en sammanhängande koppling mellan teori och praktik och att förse dig med konkreta verktyg och modeller som du kan tillämpa i din dagliga verksamhet. Dessa modeller och teorier används även som pedagogiska redskap för att analysera, träna och reflektera över din roll som chef, särskilt i komplexa situationer. En viktig aspekt är ditt lärande och att använda den kompetens och erfarenhet som du har med dig in i programmet.
Möt våra expeter och föreläsare inom civil beredskap och krisledning.
Trygg och nära lärmiljö
En förutsättning för effektivt lärande är skapandet av en gynnsam lärmiljö. Det uppnår vi genom arbete i mindre grupper där ni som deltagare får möjlighet att lära känna varandra, med era respektive roller och erfarenheter som bas. Vi varvar kortare teoripass med dialog och diskussioner där ni får dela era erfarenheter med varandra och gemensamt reflektera över det ni lärt och upplevt. Denna process med erfarenhetsutbyte och reflektion skapar en atmosfär av ömsesidig tillit och trygghet som är av stor betydelse för inlärningen.
"Man känner adrenalinkicken och lär känna både sina starkare och svagare sidor. Den här utbildningen rekommenderar jag alla att göra!”
Ta del av vad våra tidigare deltagare tycker om utbildningen.
Praktisk information
Civil beredskap och krisledning innehåller fyra utbildningstillfällen (2+2+1+1/2 dagar) och genomförs i internatform för optimal dialog och lärande.
Datum
Höst 2024
- 19–20 september 2024: internat
- 24–25 oktober 2024: internat
- 22 november 2024: avslutning
- 7 februari 2025: uppföljning
Vår 2025
- 6-7 februari 2025: internat
- 3-4 april 2025: internat
- 8 maj 2025: avslutning
- 28 augusti 2025: uppföljning
Pris
27 500 kr/person. 25 000 kr/person vid två eller fler deltagare från samma enhet. Material, litteratur och licenser tillkommer med ca 1250 kr samt kostnader för kost och logi.
Anmälan
Anmäl ditt intresse till Civil beredskap och krisledning.