Jag har fått flera sätt att tänka matematik
Tändstickor och mynt är numera vanliga redskap när Therese Mildaeus undervisar sina högstadieelever i matematik. Pedagogiken hämtar hon direkt från Högskolan Kristianstad, där hon studerar halvtid. Tack vare Lärarlyftet kan hon, om ett år, kvittera ut sin speciallärarexamen.
– Med studierna har jag fått mycket ny kunskap, men också bekräftelse på att jag faktiskt tänkt rätt tidigare, säger Therese Mildaeus som arbetar som speciallärare, samtidigt som hon studerar på högskolan.
– Det gör mig så glad, att få lyckas med elever som kämpar med matematiken, säger Therese Mildaeus.
Hon har arbetat som lärare i matematik och no-ämnen i flera år, både på mellanstadiet i Anderstorp och på högstadiet i hemkommunen Värnamo. I perioder har hon också undervisat i mindre grupper, för elever som haft svårigheter med främst matematiken.
" Jag har behövt fler verktyg för att kunna jobba med dessa elever."
Som lärare har hon sett att ju äldre eleverna blir, desto tydligare blir skillnaderna mellan de som presterar bra och de som inte hänger med.
– Många elever mår psykiskt dåligt av att inte klara matten, vilket kan leda till en negativ spiral, där de får sämre självkänsla och klarar ännu mindre. Själv har jag länge känt att jag egentligen behövt fler verktyg för att kunna jobba med dessa elever.
"Då bestämde jag mig för att ta chansen!"
Therese Mildaeus funderade så smått på att utbilda sig till speciallärare, men sköt tanken framför sig. Hon var småbarnsmamma och hade egentligen inte tid att sätta sig i skolbänken och studera. Men så, för ett par år sedan, utlystes en tjänst som speciallärare på Apladalsskolan i Värnamo.
– I denna tjänst ingick möjligheten att studera till speciallärare under tiden som man jobbade. Då bestämde jag mig för att ta chansen!
Samtidigt som hon påbörjade sitt nya arbete, sökte hon därför till olika lärosäten som erbjöd deltidsstudier till speciallärare.
– Jag kom in på flera program men valde Kristianstad eftersom jag hört gott om högskolan från en bekant.
Att börja studera och samtidigt axla en ny yrkesroll var en omställning i tillvaron. Hon beskriver den första tiden som lite trevande.
– Det var många frågor. Vad krävdes från högskolans håll? Vilken nivå skulle man lägga sig på? Och samtidigt var jag lite vilsen kring vad som förväntades av mig som speciallärare på skolan.
Men med tiden började hon känna sig mer tillrätta. På högskolan inleddes studierna med ett brett perspektiv på specialpedagogik och relationen mellan lärare och elever. Therese Mildaeus konstaterar att en del har förändrats inom pedagogiken sedan hon själv läste till lärare.
– Jag upplever att man numera pratar betydligt mer om att se situationer ur elevernas synvinkel.
"En lärdom är att vara väldigt konkret redan från början."
Under det andra studieåret hade utbildningen en tydligare inriktning på just matematikundervisning, och hur eleverna kan ta till sig kunskapen på bästa sätt. Therese Mildaeus tycker att hon fått många nya insikter om de olika faser som eleverna går igenom i sitt lärande. Mycket har hon kunnat använda till vardags, då hon möter elever i klassrum och smågrupper.
– En lärdom är att vara väldigt konkret redan från början. Ett sätt är att låta eleverna använda händerna för att förstå matematiken, så numera är tändstickor, mynt och centikuber ett vanligt inslag i min undervisning.
Dialogen har fått betydligt större plats under hennes lektioner. Hon ställer frågor till eleverna och låter dem sätta ord på sina tankegångar.
– En del kanske blir trötta på mina ständiga varför-frågor, och vi hinner inte alltid lösa så många uppgifter. Men genom att prata om matematik, så kan jag tydligare se var tankarna leder fel, och hjälpa eleven att komma på rätt väg igen.
"Det känns skönt att själv ha etablerad kunskap och forskning i ryggen. Det gör att man känner sig säkrare i rollen."
En ny erfarenhet är också att handleda och sprida kunskapen om specialpedagogik till andra pedagoger på skolan. Hon har bland annat visat kollegor hur en bra lektion kan vara uppbyggd.
– När man ger förslag åt kollegorna kring hur de kan tänka, så känns det skönt att själv ha etablerad kunskap och forskning i ryggen. Det gör att man känner sig säkrare i rollen. Men än är jag ju inte färdig speciallärare. Detta är något man stegvis kommer in i.
Om ett år tar hon examen och kan se sig som en fullfjädrad speciallärare. Hon ser fram emot att fortsätta sitt arbete med eleverna på Apladalsskolan, men också att så småningom låta specialpedagogiken komma till nytta bland andra grupper.
– Detta är egentligen kunskaper som alla lärare i kommunen skulle ha, och som skulle kunna komma till nytta för alla elever. Insatserna bör också ligga tidigt. Det vore därför kul att se hur man arbetar med matematiken på förskolor och vara med och utveckla den där.
"De flesta elever vill verkligen lyckas med matten, och det är så roligt att kunna hjälpa dem med det."
Själv känner Therese Mildaeus att hon, genom sin utbildning, fått större trygghet och flera sätt att tänka matematik. Detta gör att hon numera oftare får tillfälle att dela glädjen och tacksamheten med elever som äntligen får grepp om en klurig matteuppgift.
– De flesta elever vill verkligen lyckas med matten, och det är så roligt att kunna hjälpa dem med det.
Text: Kerstin Weman Thornell