Uppdrag Mat och måltid
Vi samordnar och utvecklar kompetensutveckling för yrkesverksamma inom mat- och måltidsbranschen inklusive offentlig verksamhet. Vi utför även sensorisk utvärdering på uppdrag av företag och forskningsorganisationer med hjälp av paneler: analytiska paneler, konsumentpaneler och paneler on-line.
Nedan finns exempel på utbildningar och tjänster som vi kan genomföra.
Sensorik och produktutveckling
Hur en produkt upplevs av slutanvändaren är en viktig faktor för att lyckas på marknaden. Med hjälp av sensorisk analys kan vi hjälpa till att utvärdera era produkter och hur konsumenterna upplever dem. Beroende på vilken fas av produktutveckling ni befinner er i kan vi genomföra olika sensoriska bedömningar som hjälper er vidare i utvecklingen av produkten.
Vårt sensoriklaboratorium erbjuder:
- 16 bedömningsbås enligt ISO-standard
- Utprovad och tränad panel enligt ISO-standard
- Register med konsumenter för konsumenttester
- Online-baserat datainsamlingsprogram
- Preparationskök och lagringsmöjligheter för produkter som skall testas
- Sensorisk personal för utformande och genomförande av tester
Sensoriska tester
Här nedan ser ni några exempel på och beskrivningar av sensoriska tester som vi kan hjälpa er med: skillnadstester, beskrivande test och preferenstester. För förslag på upplägg av sensoriskt test som passar er produkt och det ni behöver få svar på - kontakta vår laboratorietekniker med inriktning livsmedel och sensorik, Marcus Johansson.
Skillnadstester
Med hjälp av vår analytiska panel undersöker vi om produkten skiljer sig på ett väsentligt sätt från en annan produkt. Detta test används med fördel för att undersöka om en produkts sensoriska egenskaper har förändrats, exempelvis vid byte av någon ingrediens eller process. Detta test kan också användas för att undersöka om det är någon märkbar skillnad på er egen och en konkurrerande produkt.
Beskrivande test
Vår analytiska panel analyserar och beskriver de sensoriska egenskaperna hos er produkt. Med hjälp av ett beskrivande test besvaras frågor så som vilken skillnad det är mellan två eller flera befintliga produkter samt hur stor denna skillnad är. Detta test ger er en bild av hur er produkt ser ut, smakar, doftar och hur den känns och ett språk som kan användas i marknadsföringen av den.
Preferenstester
Vi undersöker gillandet för er produkt med hjälp av konsumenter. Produkten jämförs med en eller flera produkter i samma kategori och konsumenten uttrycker vilken av produkterna den föredrar. Med hjälp av denna typ av test får ni en bild av hur er produkt upplevs av konsumenten i förhållande till andra liknande produkter på marknaden.
ICCAS 2024 International Conference on Culinary Arts and Sciences
Den 13:e internationella konferensen av ICCAS kommer att genomföras mellan den 17-20 juni 2024 på högskolan Kristianstad. Läs mer här om ICCAS 2024
Nutritions- och hälsoområdet
Expertmedverkan, skräddarsydda föredrag och kurser hos beställaren eller i högskolans lokaler av våra medarbetare inom områdena nutrition, hållbarhet och hälsa.
Här presenteras några medarbetare som är efterfrågade föreläsare:
Karin Wendin, läs om Karins kompetens.
Kompetensutveckling för yrkesverksamma
För yrkesverksamma inom skolområdet
Inspiration för HK-lärare Högskolan Kristianstad bjuder årligen in lärare i hem- och konsumentkunskap för aktuell inspiration inom ämnet.
Kurser i Hem- och konsumentkunskap inom Lärarlyftet Genom Lärarlyftet kan du som är lärare komplettera din legitimation med fler behörigheter. Högskolan Kristianstads kurser inom lärarlyftet.
För yrkesverksamma inom livsmedelsindustrin
Flera av Högskolans fristående kurser inom mat- och måltidsområdet kan anpassas till uppdragsformat. Kontakta Viktoria Olsson för att diskutera lösningar för era medarbetare. Exempel på fristående kurser:
Sensorisk analys av livsmedel, grundkurs - 7,5 hp.
Egenkontroll och tillämpning av HACCP - 7,5 hp.
Livsmedelsmikrobiologi - 7,5 hp.
Kommunikation av mat och måltid - 7,5 hp.
Matvalens komplexitet: den offentliga måltiden från ett konsumentperspektiv - 7,5 hp.
Konsumtions- och produktionsperspektiv på hållbar mat och hållbara måltider - 7,5 hp.