Anna revolutionerar matvärlden och ger hopp om liv!
Anna Lundström, en av tolv mest innovativa entreprenörer och före detta student på Högskolan som jobbar med något hon älskar. Hon utvecklar recept på nya växtbaserade alternativ för ost- och smörprodukter som ska vara riktigt goda, med både miljö och hållbarhet i fokus. Målet är att kunna nå en global marknad.
Foto: Nirvana Gharni, Copyright Maisha Deli.
Vann stort entreprenörskapspris
Tidigare i år blev Anna, som en av tolv mest innovativa entreprenörer, tilldelad ett stipendium på 200 000 kr från *Åforsk. Snart bär det iväg till Kina för marknadsresearch och förhoppningsvis komma hem igen med nya kontakter och försäljningskanaler för sina unika produkter, de 100 % växtbaserade smör- och ostsorterna. Men hur kommer man på idén om att ta fram nya mejeriprodukter?
Allt började med att Anna blev kär i sin pojkvän som är vegan. När hon började äta mer och mer växtbaserad mat så upplevde hon att det fanns en stor utvecklingspotential för nya veganska produkter. Anna har även rest och bott på en hel del håll i världen vilket har förändrat hennes sätt att se på mat och konsumtion, där miljö- och hållbarhetsfrågor har blivit viktiga. – Jag har bland annat varit bosatt i Tanzania och Malawi och arbetat via Forum Syd och UNICEF. Att bo i dessa länder har gett mig andra perspektiv i livet och tillsammans med att jag utvecklade produkter som jag anser ha stora potential gav det idén till mitt företag. Företaget heter Maisha Deli Sweden AB och produkterna kommer att säljas under varumärket Maybels, säger Anna.
Produkterna är ett hantverk med stor omsorg för djur och natur
– Osten och smöret är utvecklade med inspiration från traditionella mejeri- och ystningstekniker och anpassade efter växtbaserade råvaror. Jag vill ta avstamp i de hantverksmässiga inslagen och samtidigt anpassa processen till en storskalig, men samtidigt hållbar och miljövänlig produktion.
Det ska kännas bra att köpa och äta mina produkter, inte bara för den goda smaken men också för att den är omtänksam mot djur, människa och planet, säger Anna.
En socialentreprenör med engagemang
Enligt Anna själv, är hon en person med många idéer. En hel del har hon kunnat förverkliga som till exempel Maybels, men även projektet **MYM Tanzania. MYM är en ideell förening med visionen att främja barns utveckling, hälsa och självständighet och därmed förbättra barns livsvillkor. Anna vill göra skillnad, inte sitta på ett kontor och dela ut bistånd där det är långt ifrån de personer som det avser att hjälpa. Därför startade hon MYM Tanzania som har en lokalorganisation i Tanzania och ett nära samarbete med människorna föreningen ämnar stödja. Namnet är Swahili, Matumaini Ya Maisha, och betyder hopp om liv.
Innovationsarenan en knutpunkt och ett viktigt nätverk
Maybels hör hemma på Krinovas och Högskolans gemensamma innovationsarena och det är därifrån hon har fått råd och hjälp med affärsstrategi och en del finansiering. Högskolan har även hjälpt henne att utföra en del mikrobiologiska tester. Anna menar att för henne har det varit värdefullt att få både medel (pengar), stöd och nätverk. – Det kan kännas lite ensamt att vara egenföretagare, och då har det varit värdefullt för mig att ha mitt nätverk där jag kan rådfråga, säger Anna.
Idé med potential och full fart framåt
Annas idé bedöms ha stor utvecklingspotential vilket gör att HKR Innovation kunnat hjälpa till att få in ytterligare medel med 140 000 kr med syfte att kunna utföra tester och uppskalning av ostproduktionen.
– Jag har utvecklat en produktionsteknik där jag blandar tekniker som vanligen inte används tillsammans. Detta gör att det är en utmaning att hitta möjligheter för uppskalningstester och potentiella legoproducenter som kan tillverka de färdiga produkterna. Snart kommer Anna att sig ut på en resa till Kina där hon ska undersöka marknaden, träffa några livsmedelsaktörer och gå på en livsmedelsmässa. - Jag vill se om det finns en potentiell marknad för mina produkter säger hon.
Annas tips
Bara sätt igång och kör! Du kommer ganska snabbt att känna om idén känns rätt eller inte, både om den är rätt för dig personligen att driva, och om idén håller att satsas på. Även om du inser att detta inte var rätt så lär du dig massor under resans gång, vilket kan förbereda dig inför en ännu bättre nästa idé.