7 tips för att välja rätt utbildning
Att välja rätt utbildning kan kännas jobbigt och svårt. Här har vi samlat 7 tips som kan hjälpa dig att hitta rätt utbildning.
1. Kartläggning
Kartlägg dig själv
Första steget kan vara att kartlägga sig själv med hjälp av papper och penna. Försök skapa en mindmap som sammanfattar dig och utmana dig själv genom att ställa frågan varför efter varje svar.
- Vad tycker jag är roligt/intressant/spännande?
- Vad tycker jag inte är roligt/intressant/spännande?
- Vad är jag bra på?
- Vad är jag mindre bra på?
- Vilka färdigheter och egenskaper har jag? (t.ex. analytisk, stresstålig, kreativ, introvert/extrovert, modig, flexibel)
Kartlägg din framtid
Nu har du en bra bild av dig själv vem du är och nu ska vi gå vidare till att kartlägga hur du vill att din framtid ska se ut. Tänk först på hur ditt framtida yrke ska se ut och sedan på hur du ska ta dig dit.
Hur ser ditt framtida jobb ut? Försök och utmana dig själv och ställ frågor. Hur ska arbetsplatsen se ut? Vad är det för arbetsuppgifter? Vill jag ha kollegor eller vill jag jobba ensam? Var finns arbetsplatsen? Vilka arbetstider ska det vara? Vilka arbetsuppgifter? Du kan också reflektera över vad du inte vill jobba med.
När du har fått en bra översikt på din framtid är det dags att reflektera över hur du ska ta dig dit. Krävs det utbildning? Vill jag studera? Hur vill jag studera? Kan jag tänka mig att flytta?
2. Gör ett test
Det finns många olika intressetest här hittar du två olika:
Arbetsförmedlingen intressetest.
3. Gå på utbildningsmässor och öppna hus
Varje år anordnas det utbildningsmässor där du kan träffa många olika lärosäten samtidigt. Det är bra att komma förberedd så att du vet vilka frågor du vill ha svar på men också vilka högskolor och universitet som erbjuder just den utbildningen som du är intresserad av.
4. Undersök yrke och studier
Det är dags att söka information om hur du kan nå din framtid. Om du är osäker på vilka jobb som finns utifrån dina intressen kan du titta på https://www.framtid.se/yrken där du kan läsa om 2000 olika yrken.
Om du är osäker på vilka utbildningar som finns är det en bra start att gå in på antagning.se, här finns alla högskoleutbildningar samlade, både program och fristående kurser. En bra början är att bara klicka runt på olika utbildningar och läsa mer om utbildningarna på lärosätenas hemsidor. Glöm inte anteckna så att du kommer ihåg vilka utbildningar du läst om men också vid vilket lärosäte som utbildning finns.
5. Ha koll på behörighetskrav
Nu har du förhoppningsvis börjat få en klarare bild av vad du vill studera och då är det viktigt att kolla så att du har rätt behörighet till utbildningen. Varje utbildning har specifierade behörighetskrav. Utöver att du har rätt behörighetskrav kan det vara bra att skriva högskoleprovet för att öka chanserna till att komma in.
6. Våga testa
Det går bra att testa studier, det går alltid att avbryta sin utbildning! Är du osäker på högskolestudier är det jättebra att börja lite mindre och läsa en fristående kurs.
7. Prata med en studie- och karriärvägledare
Känns det fortfarande osäkert ta hjälp av högskolan studie- och karriär vägledare, här hittar du kontaktuppgifter.