Från cv och personligt brev till intervju
Här hittar du en detaljerad beskrivning av hur du strukturerar ditt CV och vilka delar som ska finnas med. Du får också nyttiga tips när du blir kallad till intervju hos en framtida arbetsgivare.
Hur skriver man ett CV?
Att skriva ett CV handlar mycket om att få till en tydlig struktur och en lämplig layout på sitt CV, för om det är alldeles för rörigt kommer ingen orka eller ha tid att läsa igenom det.
Om du är osäker på hur du lyckas med detta kan du inspireras av tips och förslag på mallar nedan eller ladda ner en CV-mall från exempelvis CV-mall.com som har mängder av CV-mallar i flera varianter.
Vad ska ett CV innehålla?
Det vanligaste innehållet i ett CV är:
- Kontaktinformation
- Sammanfattning och målsättning
- Arbetslivserfarenhet (och prestationer)
- Utbildning
- Kompetens
- Valfria avsnitt – språk, volontärarbete och så vidare.
Kontaktinformation
Kontaktinformationen är den mest kritiska delen i ditt CV, för även om du gör allt annat rätt kommer du inte långt om rekryteraren inte kan komma i kontakt med dig eftersom du stavade din e-post fel.
Sammanfattning och målsättning i CV
Det är ingen hemlighet att det första intrycket spelar en viktig roll, oavsett om det gäller i ditt personliga liv eller i din karriär.
Det sägs att arbetsgivare spenderar cirka sex sekunder på att snabbt kolla igenom varje CV. Hur uppnår du då ett fantastiskt förstaintryck? Det gör du genom en bra sammanfattning av ditt CV och din målsättning. Båda ska vara placerade högst upp i ditt CV, i närheten av kontaktinformationen, så att arbetsgivaren snabbt får syn på det.
Arbetslivserfarenhet
Ditt nuvarande jobb och arbetslivserfarenhet.
- 1 eller 2 toppresultat (eller ansvarsområden).
- Önskat mål (exempelvis passion för att jobba på ett visst företag).
- Arbetslivserfarenhet (och prestationer)
Det här ska du nämna under arbetslivserfarenhet
- Yrkestitel/position – Din senaste yrkestitel ska alltid finnas längst upp i ditt CV. Ange gärna huvudsakligt arbetsinnehåll, d v s inte bara din tjänstetitel.
- Företagsnamn/plats/beskrivning – Därefter uppger du namnet på arbetsgivaren samt platsen du arbetar/har arbetat på.
- Prestationer och ansvar – Det här är det viktigaste i din arbetslivserfarenhet.
- Datum – Tidsramen för din anställning.
Har du ingen tidigare arbetslivserfarenhet som är relevant för jobbet du söker? Då kan du istället välja att fokusera på din utbildning eller praktik inom relevanta ämnen och på vilket sätt du kan ha nytta av dem på det här jobbet.
Utbildning
Här ska du berätta om dina genomförda eller pågående utbildningar, som är relevanta för det jobbet du vill söka.
Det här ska du ta med under utbildning:
- Vilket lärosäte du gått på och när.
- Vilken utbildning du läste.
- Kortare beskrivning av vad utbildningen innebar. Berätta gärna varför du tror att du kan ha nytta av den här utbildningen i jobbet du söker.
Kompetenser i CV
Under kompetenser i ditt CV ska du nämna all din kunskap och dina kompetenser som gör dig till den perfekta kandidaten för jobbet.
Dessa kompetenser ska du lyfta fram:
- Tekniska kunskaper/kompetenser (Hårda kompetenser) – exempelvis datorvana
- Personliga egenskaper/kompetenser (Mjuka kompetenser) – exempelvis sociala färdigheter, ledaregenskaper, analytisk förmåga
Ett bra CV sägs ofta innehålla båda dessa kompetenser, men med störst fokus på de hårda kompetenserna. Här får du utrymme att vara lite kreativ och kan leka lite med formen på hur du vill visa dina färdigheter.
Valfria avsnitt – språk, volontärarbete och så vidare.
Här har du utrymme att uppge övriga meriter eller kunskaper som du inte redan har lyft fram i ditt CV.
Ska man ha med referenser i CV?
Att lämna referenser i sitt CV är ofta en bra idé, då arbetsgivaren på så sätt kan få en ännu bättre bild av vem du är som person och hur du var på ditt tidigare jobb.
Tänk på det här när du väljer referenser i ditt CV
- Tänk noga igenom vem du väljer som referens. Personen i fråga måste verkligen känna dig och veta hur du är som person.
- Välj någon som du vet är en ”bra referens”, använd gärna en gammal kollega eller chef som din referens.
- Förbered referensen. Fråga först om det går bra att du använder personen som referens,
Hur långt ska ett CV vara?
Ditt CV ska inte vara längre än 1-2 A4-sidor. Det gäller att försöka hålla CV:t kortfattat, men samtidigt som du får med det viktigaste.
Foto eller inte?
Många ställer sig frågan om man ska ha med bild i sitt CV eller inte? Egentligen finns det inget tydligt svar på detta, då alla gör och tycker olika. Men vi brukar rekommendera att man ska ha med en bild i sitt CV, då det kan ge arbetsgivaren en bild av vem du är.
Läs igenom ditt CV noggrant
När du känner dig färdig med ditt CV är det viktigt att du låter texten vila en stund innan du kontrolläser, för att se så att det inte finns några stavfel eller andra onödiga slarvfel i texten. Ta gärna hjälp av Svenska.se om du är osäker på språket eller hur vissa ord stavas. Du kan också be någon i din familj eller en vän om hjälp med att läsa igenom texten, då det alltid är bra att låta någon utomstående läsa igenom det du skrivit.
Intervju
Hur förbereder jag mig?
Före du går på intervju kan du ännu läsa igenom annonsen och fundera på vilka krav och förväntningar arbetsgivaren har på kandidaten.
Förbered dig på de vanligaste intervjufrågorna så att du har ett genomtänkt svar på frågorna.
Visa att du har koll på företaget och känner till deras kärnverksamhet.
Hur vet jag om anställningsintervjun var lyckad?
Kom ihåg att anställningsintervjun inte är ett test utav dig utan en ömsesidig diskussion. Koncentrera dig inte enbart på din egen prestation utan iaktta också de andra. Ge ditt bästa så behöver du inte ångra något efter intervjun.
Vad ska jag fråga arbetsgivaren?
Förbered dig i förväg med frågor som du själv kan ställa. Fråga till exempel om arbetskulturen inom företaget eller vilka mål just den här tjänsten har. Fråga också hur rekryteringsprocessen ser ut och när kallar de på en eventuell andra eller en eventuell tredje intervju. Bra frågor ger ett gott intryck av dig.
Kan jag fråga om lönen?
När du är på anställningsintervju ska du inte själv ta upp frågan om lönen. Det är relevant, men frågan kan riskera att ge fel intryck av dig. Försök låta bli att fråga om arbetsförmånerna till dess att du kommit på en andra intervju.
Vad ska jag göra om jag inte får jobbet?
Ibland måste man möta motgångar, vilken kan kännas trist. Försök se på hela jobbsökningen som en erfarenhet som ger dig goda förutsättningar för framtida intervjuer. Om du vill kan du också be om att få feedback gällande ansökan. Ibland hinner arbetsgivare och rekryterare hjälpa dig med några goda råd om vad du kan förbättra i ditt CV eller din intervju.
Lycka till!