Studera med funktionsnedsättning
Vårt mål är att alla studenter, forskarstuderande och deltagare vid uppdragsutbildning ska kunna studera på lika villkor och få stöd och anpassningar under sin studietid. Du kan ansöka om riktat pedagogiskt stöd om du har en varaktig funktionsnedsättning. Läs mer på den här sidan om hur du ansöker om just riktat pedagogiskt stöd.
För att kunna ansöka om riktat pedagogiskt stöd måste du:
- vara antagen som student vid Högskolan Kristianstad eller som deltagare vid en uppdragsutbildning
- ha ett intyg på en varaktig funktionsnedsättning (Med varaktig menas minst 6 månader bakåt och/eller framåt i tiden.) En funktionsnedsättning kan vara till exempel fysisk, psykisk eller medicinsk. ADHD, dyslexi, psykisk ohälsa, synnedsättning, hörselnedsättning, rörelsehinder är exempel på några funktionsnedsättningar.
- skicka in en ansökan på www.nais.uhr.se
Så här ansöker du om riktat pedagogiskt stöd
- Logga in i det nationella systemet Nais, www.nais.uhr.se
- Följ instruktionerna.
- Bifoga dokumentation som styrker en varaktig funktionsnedsättning.
Det kan vara intyg från till exempel läkare, psykolog, logoped eller audionom. Dokumentet ska beskriva funktionsvariationen, hur länge den förväntas bestå och hur den påverkar dig. - Ansök gärna redan när du fått antagningsbeskedet.
För dig som läser en uppdragsutbildning
- Om du läser en uppdragsutbildning kan du ansöka om stöd via Nais
- Vänligen uppge att du läser en uppdragsutbildning då du söker riktat pedagogiskt stöd.
- Vissa som läser en uppdragsutbildning får pedagogiskt stöd arrangerat av sin arbetsgivare. Vänligen hör med din arbetsgivare.
Vad händer efter det att du har sänt in din ansökan?
- När du har skickat in din ansökan kommer en samordnare att kontakta dig för diskutera möjliga stödåtgärder.
- Du får efter kartläggningssamtalet ett besked om stöd och/eller ett besked om rekommenderat stöd.
- När du har fått ett Nais-besked om rekommenderat stöd tar du kontakt med din utbildning för att visa dem ditt beslut från Nais och diskutera stöd.
- OBS! Vid terminsstart blir det väntetid. Vi kontaktar dig så snart vi kan. Du som behöver teckenspråkstolk vänligen kontakta oss direkt på samordnare.stod@hkr.se
- Du som har en läsnedsättning på grund av en funktionsnedsättning kan redan nu ta kontakt med biblioteket@hkr.se gällande talböcker.
VFU och funktionsnedsättning
- I samband med verksamhetsförlagd utbildning behöver du eventuellt kontakta VFU-ansvarig på ditt programområde och samordnaren för studenter med funktionsnedsättning, för att planera din VFU.
- Visa ditt intyg från Nais för VFU-ansvarig på din utbildning minst två veckor efter terminsstart den termin då du ska ha din första VFU. (Obs! Vi arbetar med dessa riktlinjer och de kan komma att ändras.)