Villkor för Erasmus
För att få delta i Erasmusprogrammet måste du vara registrerad som heltidsstudent vid Högskolan Kristianstad vid ansökningstillfället. Du ska ha klarat minst 60 hp, vissa programområden kräver mer, vid avresa. Om det är fler sökande än det finns platser görs ett urval enligt nomineringsregler presenterade på samma sida.
Alla studenter får åka på Erasmus studier och praktik i maximalt 12 månader totalt inom varje studiecykel (kandidat-, avancerad och doktorandnivå). Enligt regelverket räknas en månad som 30 dagar, vilket ger att en student kan få stipendium för max 360 dagar. Du kan åka hur många gånger du vill (förutsatt att du har fått en plats) och till hur många olika lärosäten du vill så länge det inte överstiger 12 månader totalt. Minimiperioderna är 2 månader för både studier och praktik. Värdlärosätena kan dock ha särskilda regler som gör att du måste vara på utbyte i minst en hel termin. Studenter som läser långa utbildningar utan nivåindelning, som till exempel läkarprogrammet, tillåts åka 24 månader totalt under hela utbildningen. Om du har varit på Erasmusutbyte förut, även genom andra lärosäten i Sverige eller i utlandet, räknas detta in i de 12 månaderna.
Språktester och kurser online (OLS) ges från och med 1 juli 2022 på en ny plattform, Online Language Support (OLS)
Alla studenter som åker på utbytesstudier eller praktik inom Erasmus måste göra språktest, före utbytet. Testerna görs online och är en obligatorisk del av utbytesstudierna/praktiken. En student som inte genomför språktest före utbytet är inte berättigad att åka på utbyte.
Studenterna testas i det språk som ska vara det huvudsakliga språket i undervisningen eller på praktikplatsen. Avsikten med testerna är att bedöma studenternas språknivå. Det är International Relations som delar ut licenser till språktesterna.
Den nya plattformen heter EU Academy och alla användare måste ha ett EU Login. För deltagare finns en grundläggande kurs om plattformen och hur man skapar ett EU Login: https://academy.europa.eu/courses/welcome-to-the-eu-academy
Plattformen består av två delar varav core restricted area liknar gamla OLS, medan open area är öppet för alla medborgare.
Vid behov delas även licenser för onlinespråkkurser ut efter att testet har genomförts. Dessa onlinekurser är frivilliga, men de studenter som påbörjat en onlinekurs förväntas slutföra den inom tre år. Studenterna får inget extra stipendium för onlinespråkkurser, men det är en utmärkt möjlighet att förbättra språkkunskaperna. Det finns ett begränsat antal licenser till onlinekurserna och de delas ut baserat på följande kriterier: 1. Resultatet på språktestet. 2. Om studenten i ansökan för Erasmusstipendiet angett önskemål om att få gå onlinespråkkurs. 3. Val av språk i onlinespråkkursen (prioritering görs för studenter som vill gå språkkurs i samma språk som undervisningsspråket/språket på praktikplatsen).
Extra stöd för studenter med funktionshinder
Studenter med fysiska, psykiska och neuropsykiatriska funktionshinder kan få extra medel för merkostnader som uppstår i samband med Erasmusutbyte eller Erasmuspraktik.
Tilläggsbidrag till deltagare med begränsade möjligheter
Inkludering är en av de främsta prioriteringarna i Erasmus+ och målet är att fler personer med begränsade möjligheter eller underrepresenterade grupper ska delta i internationella utbyten.
Med begreppet begränsade möjligheter avses faktorer som kan innebära hinder för att delta i en Erasmusaktivitet, exempelvis:
- Medföljande barn
- Funktionsnedsättning eller långvarigt nedsatt hälsa
- Låga kvalifikationer
- Begränsningar i utbildningssystemet
- Kulturella och språkliga faktorer
- Sociala och ekonomiska faktorer
- Diskriminering
- Geografiska faktorer
Som student med begränsade förutsättningar kan du ansöka om inkluderingsbidrag och andra stöd och resurser för att möjliggöra ditt deltagande.
Du ansöker om bidraget på din högskola med hjälp av det internationella kontoret, din studievägledare eller samordnaren för studenter med funktionsnedsättning.
Ange detta i stipendieansökan alternativt kontakta
marie.g.ekstrom@hkr.se.
När det gäller praktiska lösningar är det klokt att meddela eventuellt behov i mycket god tid, läs mer om att studera med funktionshinder här.
Tips om interaktiva framkomlighetskartor samt information och stöd finns här