Minor Field Studies
Vill du ge ditt examensarbete ett globalt perspektiv? Minor Field Studies (MFS) är ett SIDA-finansierat stipendium för studenter som vill åka till ett utvecklingsland för att under minst åtta veckor (56 dagar) och samla data till sitt examensarbete på grund- eller avancerad nivå (kandidat-, magister- och masternivå).
Under hösten 2025 och våren 2026 kommer vi att kunna erbjuda sex st MFS-stipendier om 35.000 kr vardera. Vi kommer att ha två ansökningsomgångar;
15 maj 2025
30 november 2025
Kvalifikationer/behörighet
För att kunna ansöka om MFS ska du
- genomföra ditt examensarbete på grund- eller avancerad nivå (kandidat-, magister- eller masternivå)
- skriva ditt examensarbete på engelska
- vara registrerad vid universitet eller högskola
- vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd (PUT) i Sverige. EU-medborgares permanenta uppehållsrätt (PUR) är inte likställt med permanent uppehållstillstånd (PUT) och berättigar inte till stipendiemedel. Projektdeltagare från övriga Norden som inte är svensk medborgare ska ha varit folkbokförd i Sverige sedan minst ett år vid tidpunkten för bidragsmottagarens beslut om tilldelning av stipendiemedel
- inte tidigare under din totala studietid varit tilldelad ett MFS-stipendium
- aldrig ha påbörjat utbildning på forskarnivå
Möjliga värdländer
Du kan genomföra din MFS i de länder som finns med på listan över möjliga värdländer (länderna i grått är inte möjliga att åka till). Observera att MFS inte beviljas till ett land eller region som inte finns med på listan, eller som UD avråder från resa till. Håll därför koll på UD:s reserekommendationer!
Svenskt utvecklingssamarbete
Fältstudien ska till de sju prioriteringar som regeringen har fastställt för svenskt utvecklingssamarbete.
I december 2023 publicerade regeringen en reformagenda för biståndet som anger den nya inriktningen för svenskt utvecklingssamarbete och fastställer sju tematiska prioriteringar:
- Fattigdomsbekämpning genom jobbskapande, handel och utbildning
- Förbättrad hälsa för de allra mest utsatta
- Främja frihet och bekämpa förtryck
- Utökat och effektiviserat klimatbistånd
- Starka kvinnors och flickors frihet och egenmakt
- Stärka synergier mellan bistånds- och migrationspolitiken
- Stärkt humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd
Läsa mer om regeringens reformagenda för biståndet:
Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt
Sida och globala målen för hållbar utveckling
1. Börja med att välja ett land eller en region från listan på Openaid
- Kontrollera om det finns en aktiv landstrategi för det aktuella landet via Openaid.
- Om det inte finns en landstrategi läs den regionala strategin för att få reda på vad det svenska utvecklingsamarbetet fokuserar på i den regionen via Sidas strategier.
2. Studera strategierna
Läs igenom landstrategin eller den regionala strategin noggrant för att förstå de prioriterade områden och mål som anges för landet eller regionen.
3. Är ditt projekt relevant för något av de tematiska områdena i strategin?
Till exempel, om du planerar ett projekt i Latinamerika, hänvisa till den svenska regeringens regionala strategi, Strategi för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med
Latinamerika 2021–2025, som betonar mänskliga rättigheter, klimat och migration. Läs de specifika målen under varje tematiskt prioriteringsområde.
4. Koppla ditt projekt till strategiska mål
Säkerställ att ditt projekt är kopplat till ett eller flera mål inom de tematiska områdena i strategin.
5. Specificera kopplingen i din ansökan
Ange i din ansökan:
- Vilken land- eller regionalstrategi som projektet är kopplat till.
- Vilket mål inom det tematiska området som projektet adresserar.
- Eventuellt vilken tematisk strategi ger bakgrunden.
Handledare i Sverige och kontaktperson i värdlandet
MFS-studien förutsätter medverkan av såväl akademisk handledare i Sverige som kontaktperson i värdlandet. Den svenska handledaren är huvudansvarig för projektet och ansvarig för den akademiska handledningen medan den lokala kontaktpersonen hjälper till på plats men har inget ansvar för innehållet i studien.
Den svenska handledaren ska i god tid förbereda dig kunskapsmässigt, bistå i projektutveckling, metodval och i projektformulering samt stödja och försöka underlätta dina kontakter med kontaktpersonen och myndigheter i värdlandet.
Kontaktpersonen i värdlandet ska kunna vara behjälplig med praktiska saker, som t ex ha ett brett kontaktnät, hitta personer att intervjua, tipsa om boende, transporter och säkerhet. Det är viktigt att du i din ansökan kan tala om vilken roll kontaktpersonen har och vad hen kan hjälpa till med. Ju mer bedömargruppen vet, desto högre är studiens genomförbarhet.