Stipendier för fältstudier
Studenter vid HKR kan ansöka om stipendium för att bedriva fältstudier inom sitt examensarbete på grundnivå eller avancerad nivå i ett låg- eller mellaninkomstland i enlighet med OECD:s DAC-lista 2022-2023.
Fältstudien ska resultera i ett examensarbete på kandidat-, magister- eller
magisternivå om 15 - 30 hp. Utlandsvistelsen ska vara minst sex sammanhängande veckor och resebidraget är på 17.000 kr per person.
Fältstudierna ska ha relevans för FN:s globala mål för hållbar utveckling och Agenda 2030. Fältstudien ska förbereda studenterna att verka i en global kontext samt att stärka kompetensen inom de globala hållbarhetsmålen.
Ansökan ska lämnas in senast den 30 november 2023 för genomförande av fältstudierna under 2024. Tänk på att både ansökan och själva examensarbetet ska skrivas på engelska!
Kvalifikationer/behörighet
För att kunna ansöka om ett stipendium för fältstudier ska du
- genomföra ditt examensarbete på grundnivå eller avancerad nivå (kandidat-, magister- eller masternivå).
- vara registrerad vid Högskolan Kristianstad.
- vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd (PUT) i Sverige. EU-medborgares permanenta uppehållsrätt (PUR) är inte likställt med permanent uppehållstillstånd (PUT) och berättigar inte till stipendiemedel. Projektdeltagare från övriga Norden som inte är svensk medborgare ska ha varit folkbokförd i Sverige sedan minst ett år vid tidpunkten för bidragsmottagarens beslut om tilldelning av stipendiemedel.
Möjliga värdländer
Du kan genomföra din fältstudie i de länder som finns med på listan över möjliga värdländer. Observera att ett stipendium för fältstudier inte beviljas till ett land som inte finns med på listan, eller som UD avråder från resa till. Håll därför koll på UD:s reserekommendationer!
Handledare i Sverige och kontaktperson i värdlandet
Fältstudierna förutsätter medverkan av såväl akademisk handledare i Sverige som kontaktperson i värdlandet. Den svenska handledaren är huvudansvarig för projektet och ansvarig för den akademiska handledningen medan den lokala kontaktpersonen hjälper till på plats men har inget ansvar för innehållet i studien.
Den svenska handledaren ska i god tid förbereda dig kunskapsmässigt, bistå i projektutveckling, metodval och i projektformulering samt stödja och försöka underlätta dina kontakter med kontaktpersonen och myndigheter i värdlandet.
Kontaktpersonen i värdlandet ska kunna vara behjälplig med praktiska saker, som t ex ha ett brett kontaktnät, hitta personer att intervjua, tipsa om boende, transporter och säkerhet. Det är viktigt att du i din ansökan kan tala om vilken roll kontaktpersonen har och vad hen kan hjälpa till med. Ju mer bedömargruppen vet, desto högre är studiens genomförbarhet.
Vill du ha mer information om stipendierna för fältstudier, kontakta Anna-Karin Sjödahl, e-post: anna-karin.sjodahl@hkr.se, tel 044-2503106.