Projekt/aktiviteter som fått medel från FOHRK (seed money)
Som en del av forskningsprofilens verksamhet ges möjlighet för de som är affilierade till FOHRK att söka medel för mindre projekt och aktiviteter med relevans för FOHRK. Under 2023 har totalt 8 sådana ansökningar beviljats.
Access to lifestyle councelling for persons with intellectual disability: The ACCESS study
Projektledare/huvudsökande: Fakulteten för hälsovetenskap, HKR.
Samarbetspartners: Furuboda folkhögskola och Hörby kommun, Charlotte Sennersten, datavetenskap, HKR och Karolinska institutet, Douglas Sjöwall, universitetslektor i psykologi med inriktning intellektuell funktionsnedsättning.
Personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) har oftare ohälsosamma levnadsvanor, är mer stillasittande och lider i större utsträckning av fetma och övervikt i jämförelse med övriga befolkningen. Samtal om levnadsvanor är därför viktigt, men också utmanande för denna grupp. Dessutom saknas tillgängliga verktyg för såväl samtal om, som screening av levnadsvanor för personer med IF. Ett anpassat verktyg syftar till att öka tillgången till vård och samtal om levnadsvanor hos personer med IF och öka förutsättningar för självständighet och delaktighet.
Inom ramen för projektet kommer därför studenter på digital design, HKR tillsammans med projektgruppen, utveckla en prototyp av digitalt screeningverktyg med både bildstöd och tal. Detta digitala verktyg är en del i ACCESS studien.
Beviljade medel från FOHRK: 45 593 kr.
Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Postdoctoral Fellowship (PF)
Huvudsökande: Niklas Vallström, Fakulteten för ekonomi, HKR.
Samarbetspartners: Elina Närvanen, professor of services and retailing, Tammerfors universitet, Finland.
Medel har sökts och beviljats från FOHRK för att ge möjlighet att skriva en ansökan inom ramen för det EU-finansierade MSCA PF-stipendiet. Vallström kommer här att undersöka ”sustainability influencers” på sociala medier, framförallt utifrån ett matperspektiv, men där även handelns roll inkluderas. Ansökan sker i samverkan med Prof. Närvanen, Tammerfors Universitet.
Beviljade medel från FOHRK: 50 000 kr.
Att för konsumenter skapa attraktiv mat och dryck som gynnar handeln är kemisk bestämning av flyktiga aromämnen i kombination med sensorisk analys en nödvändighet
Huvudsökande: Lennart Mårtensson, Fakulteten för naturvetenskap, HKR.
Samarbetspartners: Karin Wendin, Henric Djerf och Betty Collin, Fakulteten för naturvetenskap, HKR.
Detta är en del av ett större projekt som fokuserar på vin och kaviar som exempelprodukter där kombinationen av dessa produkter undersöks för att förstå varför just denna kombination skulle vara attraktiv och hur man kan optimera den. Projektet har också både ett marknadsfokus och ett hållbarhetsfokus som också syftar till att göra produkter och produktkombinationer mer attraktiva.
Beviljade medel från FOHRK: 50 000 kr.
Barnets bästa – pigg, rörlig och blöjfri! En studie om hur förskolebarns basala behov för optimal rörelseutveckling främjas av barnhälsovård och förskola
Huvudsökande: Ann-Christin Sollerhed, Fakulteten för lärarutbildning, HKR.
Samarbetspartners: Eva-Lena Einberg, Eva Clausson, Gerth Hedov och Karin Alm, HKR.
Barnhälsovården: Åhus BVC, Mamma Mia BVC Kristianstad; Knislinge BVC; Mammakulan BVC i Viken.
Förskolor: Jollens förskola, Åhus; Agnebergs förskola, Hanaskog; Vikens förskola.
Projektet tar sin utgångspunkt i barns behov av en optimal rörelseutveckling för att uppnå god hälsa. Barn är i allt för hög grad stillasittande och uppnår inte WHO’s rekommendationer om daglig fysisk aktivitet. Genomsnittsåldern för barn att klara av olika motoriska färdigheter har ökat samtidigt som barn blir blöjfri i allt senare åldrar.
Projektet syftar till att utforska barnhälsovårds- och förskolepersonals erfarenheter avseende hur barns basala behov när det gäller motorisk förmåga, fysisk aktivitet, sömn och blöjfrihet främjas och tas upp med vårdnadshavare, samt hur blöjor marknadsförs inom mödra- och barnhälsovården.
Beviljade medel från FOHRK: 50 000 kr.
Bokutgivning – kundtjänsten inom e-handel
Huvudsökande: Vesa Leppänen, Fakulteten för ekonomi.
Medel har sökts och beviljats från FOHRK som stöd för utgivning av bok om arbete vid kundtjänsten inom e-handeln, ett projekt som finansierats av Handelsrådet. I boken beskrivs medarbetarnas yrkesroll och arbetsvillkor, vilka känslor som uppkommer och hur dessa hanteras. Boken behandlar därmed olika hälsoaspekter kopplade till anställda inom handeln.
Beviljade medel från FOHRK: 32 000 kr.
Sensorbaserad screening av fallrisk vid preventiva hembesök för seniorer (PreSens)
Huvudsökande: Madelene Törnblom, Fakulteten för hälsovetenskap.
Samarbetspartners: Infonomy AB; Entergate AB, Region Skåne samt sju kommuner i nordöstra Skåne.
Staffan Karlsson, Kari Rönköö, Ulrika Olsson Möller, Anna Nivestam och Kerstin Ådahl, HKR.
Risken för fallskador ökar med stigande ålder och kan innebära ett livslångt lidande eller död. Undernäring är en betydande riskfaktor för fall. Förebyggande interventioner är av stor vikt, dock är det svårt att förutse vilka personer som ligger i riskzonen. De bedömningsinstrument som finns är inte tillräckligt valida för att mäta och predicera för vilka personer som har en ökad risk för fall.
I det sökta projektet planeras att utforska screening med en sensor som heter Snubblometer, vilken samlar in data som mäter bland annat fysiska aktivitetsmönster, stillasittande och sömn. Screening genomförs med Snubblometer hos äldre personer, där även självskattade data avseende bland annat välbefinnande, funktionsförmåga, kognition och mat och måltid samlas in. I projektet undersöks hur objektiva mått från Snubblometer tillsammans med självskattade data associerar med och predicerar fall. I projektet kommer Snubblometer att utvecklas.
Beviljade medel från FOHRK: 50 000 kr.
Mat, myt och hållbarhet – Varför slänger du din mat? En förstudie baserad på enkätundersökning av konsumenter
Huvudsökande: Stina-Mina Ehn Börjesson, HKR.
Samarbetspartners: Siv Lindberg, Högskolan i Gävle.
Projektet önskar öka förståelsen kring konsumenters kunskap, beteende och attityder kring livsmedels hållbarhet och matsvinn. Detta för att på sikt kunna göra interventioner för att förändra beteendet kring matsvinn hos hushåll och hur handeln kan bidra för att minska svinnet. En enkätundersökning kommer att genomföras för att kartlägga bakomliggande skäl till att konsumenter slänger mat. Detta genom att undersöka vilken kunskap och förställningar som finns kring livsmedel och hållbarhet. Studien kommer att ligga till grund för en större ansökan.
Beviljade medel från FOHRK: 50 000 kr.
Tre designfiktioner 2033
Huvudsökande: Michael Johansson, Fakulteten för ekonomi.
Samarbetspartners: Emily Sonestedt, Axel Welinder, Gita Hedin och Kristoffer Åberg, samt tre externa företag.
I projektet kommer så kallade designfiktioner att tas fram, vilka kombinerar design, vetenskap och science fiction, och som kan fungera som verktyg för att initiera samarbeten samt identifiera och hantera olika antaganden och utmaningar. Tre mindre workshoppar kommer att arrangeras med fokus på FOHRKs tre områden. Målsättningen är att belysa, gestalta och fånga en rad alternativa frågeställningar, möjligheter och utmaningar, och därmed också ge förslag på hur FOHRKs forskningsområde kan närmas på nya och innovativa sätt.
Beviljade medel från FOHRK: 48 000 kr.