Klimatsmarta Näsby
Kristianstad behöver växa, samtidigt som koldioxidutsläppen behöver minska. EU-projektet ”Klimatsmarta Näsby” jan 2021 till feb 2023 syftar till att minska klimatavtrycket från byggprocesser och transporter genom att involvera de som bor och arbetar i området. Koldioxidutsläpp och utveckling av Näsby står i centrum, men resultaten ska kunna användas även i andra städer och områden.
Projektet är ett samarbete mellan Högskolan Kristianstad (HKR), Kristianstads kommun och Krinova. Tillsammans med företag och föreningar ska projektet involvera utvalda delar av de som bor, arbetar och vistas i stadsdelen och närliggande områden.
Att vandra med andra
Som en del i projektet har Högskolan Kristianstad utforskat hur medborgare kan involveras i denna typ av förändringsarbete. Kärnan i designmetoden, kallad att vandra med andra, bygger på att träffa riktiga människor på plats. Metoden syftade till att skapa dialoger med människor som i första hand bor där och i andra hand arbetar eller besöker området.
Utställning
Välkommen på en vandring genom Näsby och Gamlegården via utställningen att vandra med andra. Mötet med människorna har resulterat i fotoböcker, vilka är en fortsättning av berättelserna sammanställda på olika språk. I böckerna får du ta del av samtal från vandringarna i vinjettens form, dramatiserat och spetsat till texterna.
Utställningen invigs den 19 januari klockan 14 på Gamlegårdens bibliotek. Journalister och allmänhet är hjärtligt välkomna!
Utställningsplatser 2023:
- Gamlegårdens bibliotek: från kl. 14 den 19/1 till och med den 2/2
- Rådhuset (entrén): från kl. 14 den 26/1 till och med den 9/2
- Biblioteket på Högskolan Kristianstad: (datum kommer)
Bakgrund
I projektet Klimatsmarta Näsby kartlägger forskare Näsbys förutsättningar som fysisk plats samt utvecklar nya tankesätt att förstå och engagera medborgare på. För att nå ut till invånarna kommer projektet att arbeta med ett öppet format, som kommunicerar hinder och möjligheter tillsammans med de resultat som uppnås. I ett antal workshopar kommer olika hypoteser och förslag att prövas med bland annat urval av boende i området, personer som arbetar där, som är på tillfälligt besök, företag, kommun och föreningsliv. Utifrån detta utvecklas och testas ett urval av designförslag.
Kontaktpersoner
Medborgarkontakter:
Kari Rönkkö, professor i informatik, design.
Michael Johansson, konstnärlig universitetslektor i digitala medier, design.
Projektkontakter:
Daniela Argento, biträdande professor i företagsekonomi.
Özgün Imre, universitetslektor i företagsekonomi, delprojektledare.