Barn i Barnahus
Sedan 2011 bedrivs forskningsstudie Barn i Barnahus – Tvärvetenskaplig studie ur barnperspektiv i samarbete med Barnahuset Nordöstra Skåne, Barn- och ungdomsmedicinska kliniken, Centralsjukhuset Kristianstad samt socialtjänsten i Kristianstad, Östra Göinge, Bromölla, Osby och Hässleholm.
Inom ett Barnahus samarbetar socialtjänst, barnmedicin, barnpsykiatri, rättsmedicin, polis och åklagare när ett barn misstänks vara utsatt för brott. Det kan handla om misstanke om misshandel, sexuella övergrepp, hedersrelaterade brott eller att barnet blivit vittne till brottsliga gärningar. Barnet kallas till Barnahuset för förhör, ev. medicinsk undersökning och för att säkra barnets behov av skydd. Barnahuset kommer in i det initiala skedet av polisens förundersökning respektive socialtjänstens förhandsbedömning/utredning om vad som är bäst för barnet.
Syftet med studien var att utforska barns möte med Barnahus. I studien utforskades a) hur barn kan uppleva att besöka Barnahus och det som barnet är med om före, under och efter besöket. b) vilka behov som uppstår i kontakt med Barnahus och de undersökningar som genomförs. Samt c) barns delaktighet – att bemöta barnen både som offer för misstänkt brott och som aktörer i sina egna liv. I studien har därvid genomförts flera delstudier.
Till forskningsprojektet var en doktorand i socialt arbete knuten; Maria Kläfverud. Hon disputerade under 2019. I avhandlingen lyfte Maria fram perspektivet från dem som inte ingår i Barnahusets professionella samverkan utan besöker Barnahuset: barn, föräldrar och så kallade trygghetspersoner. Det senare är personer från t.ex. barnets förskola eller skola, som barnet känner sig trygg med. Trygghetspersonen följer med barnet vid besöket på Barnahus när vårdnadshavare inte får följa med p.g.a. att brottsmisstanke eller nära relation med brottsmisstänkt person.