Utvärdering av Cancerrehabiliteringen och Försäkringskassan
Cancerrehabilitering ska vara en integrerad del av svensk cancervård. Alla patienter med cancer och deras närstående ska få möjlighet till rehabiliteringsinsatser utifrån sina individuella behov. Dessutom ska alla minderåriga barn med en förälder som har cancer särskilt beaktas vad gäller behov av information, råd och stöd.
Försäkringskassans uppdrag är att besluta om och betala ut en stor del av de förmåner som ingår i socialförsäkringen. I samband med sjukskrivning tilldelas man en personlig handläggare på Försäkringskassan. Men i en intern utvärdering på Försäkringskassan i Kristianstad framkom att patienter som var sjukskrivna på grund av cancer i längre utsträckning än andra kontaktades av en personlig handläggare. För att förbättra bemötandet av sjukskrivna personer med cancer, utsågs två handläggare på Försäkringskassan att inrikta sig på sjukskrivna personer med cancer. Dessa två handläggare fick extra utbildning i ämnet. Ett samarbete inleddes mellan Försäkringskassan och cancerrehabiliteringsmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad.
Det övergripande syftet var att undersöka patienters och medarbetares erfarenheter och upplevelser av Försäkringskassans och Cancerrehabiliteringsmottagningens insatser.
Slutsatser utifrån de första resultatet i studien är att patienterna är överlag nöjda med bemötandet från handläggare på Försäkringskassan och personalen på Cancerrehabiliteringsmottagningen. Positiva erfarenheter och upplevelser som kvarstår 2 år efter projekttidens slut. Mer insatser behövs dock för att alla patienter ska nås av erbjudandet om cancerrehabilitering. Utlandsfödda och personer med liten kunskap i svenska behöver uppmärksammas och närståendes och barns behov behöver uppmärksammas mer. Framtida datainsamling omfattar intervjuer med patienter och anhöriga, samt enkäter till anhöriga.