Informationsteknik som stöd i egenvård vid kronisk sjukdom – Diabetes Typ 2
Diabetes typ 2 är ett sjukdomstillstånd som påverkar hela livssituationen. Inte bara för den som primärt är drabbad, utan också för människor i dennes omgivning.
Personen med diabetes förväntas genomföra en omfattande medicinering och ändra livsstil. Trots att personalens kunskap och råd är av stort värde, är det personen med diabetes som varje dag måste ta beslut om hur hon eller han vill leva. Beslut som ofta måste modereras och anpassas till behov hos familj och närstående. En vision vore att personen med diabetes och/-eller dennes närstående enkelt kunde vända sig till sjukvården för att diskutera problem och möjliga lösningar direkt när ett vardagsproblem har uppstått. Sjukvården har allt att vinna på att använda modern informationsteknik som komplement till det stöd i egenvård som ges av primär- och specialistvård. Studien syftar till att undersöka hur informationsteknik bör utformas för att ge ett stöd i egenvård som personer med diabetes typ 2 behöver för att bemästra vardagsproblem.
Samverkan mellan patienter med diabetes typ 2, deras anhöriga, personal inom diabetesvården samt forskare var själva grunden för forskningsprojektet. Studien antog en flervetenskaplig ansats genom att den byggde på samverkan mellan omvårdnadsvetenskap och datavetenskap. Omvårdnadsvetenskapens huvuduppgift var att klargöra vilka problem och utmaningar i vardagen som personer med diabetes typ 2 ställdes inför och därmed behövde kunna bemästra. Datavetenskapens huvudsakliga uppgift i projektet var att utveckla informationsteknik som tillgodoser patienternas behov och önskemål. Projektet startade våren 2011, och fokusgruppsintervjuer genomfördes med patienter och personal. Dessutom har en framtidsverkstad samt en metasyntes genomförts. Studentarbeten har knutits till projektet inom både datavetenskap och omvårdnad och finns publicerade som rapporter i FPLs rapportserie.