Interaktiv musikteknik för hälsa
Projektansvarig: Anders-Petter Andersson
Interaktiv musikteknik för hälsa har varit ett post-dok projekt som har finansierats av Högskolan Kristianstad. Projektet har varit flervetenskapligt och omfattat områdena musik, datorteknik, interaktionsdesign, psykologi och omvårdnad och genomförts i samverkan med minnesmottagningen vid Hässleholms sjukhus.
Syftet med studien var att skapa kunskap om hur man kan designa musikalisk, datorbaserad och interaktiv teknik som har betydelse för personer med en demenssjukdom i tidigt stadium. I projektet undersöktes möjligheter för dessa personer att på egen hand väcka känslor och minnen, uttrycka sig med röst, fysiskt och taktilt, och kommunicera socialt och rytmiskt i samspel med andra. Detta bygger på kunskap om musikens kulturella, uttrycksmässiga och sociala möjligheter som utvecklas och varierar över tid, samt datorns möjligheter att motivera till handlingar genom att minnas, svara och lära sig.
I studien deltog personer från Minneskliniken i Hässleholm som vid såväl enskilda sessioner, som gruppträffar deltog i utvecklingen av tre olika interaktiva "ting" baserat på bland annat musikpreferensundersökning och interaktiva musiktekniker.
Studiens resultat är publicerade i ett flertal publikationer inom designområdet (bland annat Andersson m.fl. 2014; Andersson & Cappelen 2014 samt som ett flertal installationer). En flervetenskaplig publikation med fokus på observationer av samspelet under sessionerna är under bearbetning.