Intensifierade munvårdsåtgärder för att minska vårdrelaterad lunginflammation hos äldre ortopedpatienter som opereras i nedre extremiteter
Infektion är den vanligaste vårdrelaterade komplikationen som uppstår hos patienter som vårdas på sjukhus och kan leda till ökad dödlighet, sjuklighet, förlängd vårdtid och ökade vårdkostnader.
Vårdrelaterad lunginflammation (VRL) svarar för 15 % av alla sjukhusinfektioner. Många av de som drabbas är sköra äldre personer med nedsatt immunförsvar, som har kroniska lungsjukdomar och som bor på särskilda boende. Även patienter med operationskrävande frakturer på nedre extremiteter utgör en riskgrupp. Aspirationslunginflammation kan inträffa i det perioperativa skedet (dygnen före, under och efter operationen).
En av flera möjliga förklaringar till lunginflammation är aspiration av sekret från munhålan till lungorna. Ett antal riskfaktorer kan relateras till munhålan, tex behov av hjälp med munvård, tandlossning samt kariesskador. Systematiska litteraturstudier indikerar att det kan finnas samband mellan dålig munhygien och VRL. God munvård kan därför vara en av de viktigaste åtgärderna för att minska VRL.
Huvudsyftet med denna studie är att undersöka om intensifierade munvårdsåtgärder perioperativt minskar vårdrelaterad lunginflammation hos personer 65 år och äldre som genomgår ortopedkirurgisk behandling i nedre extremiteterna. Ytterligare ett syfte med studien är att undersöka om det finns skillnader i munstatus hos patienter som utvecklar lunginflammation respektive hos dem som inte gör det under vårdtiden.
Studien genomförs som en randomiserad studie på en ortopedavdelning och datainsamlingen förväntas pågå cirka 18 månader. Patienter 65 år och äldre som skrivs in på ortoped avdelningen på grund av fraktur i nedre extremiteterna eller amputationsbehov och som inom de närmsta fem dygnen ska genomgå operativ behandling inkluderas i studien. Utökade munvårdsåtgärder sker i interventionsgruppen medan kontrollgruppen har den munvård som normalt sker på avdelningen.