Ofrivillig viktförändring vid Parkinsons sjukdom
Projektansvariga: Peter Hagell och Albert Westergren
Medarbetare: Susanne Lindskov, Klas Sjöberg, Erika Norberg och Pia Andersson
Parkinsons sjukdom, PS, är en kronisk progressiv neurodegenerativ sjukdom som drabbar de dopaminproducerade cellerna i hjärnan. PS beskrivs oftast som en rörelsesjukdom med fokusering på de motoriska problemen. Vilka primärt anses vara kopplade till dopaminerga funktioner. Icke-dopaminerga neuronsystem är dock också involverade och det sker även en aktivering av immunologiska processer i hjärnan vid PS. Förutom de motoriska problemen är även icke-motoriska symtom såsom sömnstörningar, trötthet, påverkan på det autonoma nervsystemet, depression, ångest, smärta och ofrivillig viktförändring vanliga och ofta besvärande. Dessa förekommer under alla stadier av PS. Dock är kunskaperna beträffande bakomliggande mekanismer bristfälliga och specifik behandling saknas för flertalet av dessa symtom.
Tidigare studier har visat att ofrivillig viktnedgång är vanligt hos äldre personer och är associerat med nedsatt välbefinnande och ökad dödlighet. PS har förknippats med ökad risk för ofrivillig viktförändring, särskilt ofrivillig viktnedgång. Orsaken till detta är okänd. Tidigare studier indikerade att viktnedgång kan vara relaterad till de motoriska problemen och förklaras av ökad energiåtgång. Senare studier har dock visat att viktnedgång kan börja redan tidigt i sjukdomsutvecklingen och till och med innan den motoriska debuten.
Projektet är en longitudinell studie som syftar till att undersöka vikt- och nutritionsstatus i förhållande till motoriska, icke-motoriska, farmakologiska och immunologiska faktorer hos personer med PS. Associationer mellan vikt- och nutritionsstatus (och förändringar avseende dessa) och övriga variabler studeras såväl med utgångspunkt från tvärsnittsdata som över tid.
Projektet genomförs i samverkan mellan HKR, Centralsjukhuset Kristianstad samt Lunds universitet och omfattar ungefär 70 personer med PS som har följts under ett års tid. Datainsamlingen är avslutad och de första resultaten har rapporterats.
Susanne Lindskov försvarade sin licentiatavhandling "Nutritionsstatus och viktförändring vid Parkinsons sjukdom" 24 november 2015. Konklusionen i den första studien var att motoriska och icke-motoriska (autonoma) faktorer visade förväntade relationer med sjukdomsduration. I motsats till tidigare studier visades förekomsten av undervikt och undernäring vara liten. Men, risken för felnäring (malnutrition) var hög vilket visar på behovet av att regelbundet följa nutritionsstatus. Studien visar också på behovet av studier som undersöker nutritionsstatus prospektivt. I den andra studien framkom att det sker en omfördelning i kroppen med en minskning av muskelmassan och en ökning av fettmassan under det året personerna med PS följdes. Studier behövs som förklarar dessa fynd. Bedömning av nutritionsstatus behöver genomföras för att identifiera risk för felnäring och för att identifiera personer med risk för att få minskad muskelmassa och därmed ökad dödlighet.