Sömn, medievanor och livsstil hos ungdomar
Projektet syftar till att undersöka sömnmönster, medievanor, fysisk aktivitet hos ungdomar.
Ungdomar med problem med sömn har dubblerats sedan slutet av 1980-talet. Sömnlängden har minskat en ungefär en timma hos barn och ungdomar under de senaste hundra åren, samtidigt som medievanor och aktivitetsmönster har förändrats stort. I dagens 24-timmarssamhälle sprids arbete och fritid över dygnets alla timmar. Parallellt med detta ser vi att förekomsten av övervikt hos barn och vuxna ökar i hela världen. Bristfällig fysisk aktivitet hos barn och ungdomar är associerat med ökade hälsorisker, såsom ökad risk för framtida fetma och kardiovaskulära sjukdomar, osteoporos, samt sämre livskvalitet och mental hälsa. Fysiskt aktiva barn lär i högre grad känna sin kropp och därmed hantera påfrestningar och smärttillstånd på ett funktionellt sätt. Dock är endast en minoritet av dagens ungdomar tillräckligt fysiskt aktiva. Enligt rekommendationer från WHO ska barn och unga vara fysiskt aktiva minst en timme om dagen. Resultat från undersökningen ”Skolbarns hälsovanor” tyder på att ungdomar rör sig allt mindre i vardagen, och att stillasittandet i samband med skärmtid ökar (Folkhälsomyndigheten 2019).
Under 2022 har Gita Hedin disputerat med avhandlingen ” Sleep and insomnia symptoms in adolescence” och publicerat två vetenskapliga artiklar avseende analys av longitudinella data samt psykometriskt test av frågeformuläret Minimal Insomnia Symptoms Scale, MISS.
Pernilla Garmy initierade undersökningen om sömn och livsstil i Lund under läsåret 2008-2009. Från denna baslinjeundersökning samlades drygt 3000 enkäter in. Under läsåren 2011-2013 genomfördes en uppföljande undersökning hos eleverna i årskurs 4, med drygt 1000 besvarade enkäter. Under läsåren 2015-2017 har drygt 1500 enkäter besvarats av elever i årskurs 7 och 8, och under läsåren 2017-2019 besvarades en webbenkät av 1500 elever i årskurs 1 på gymnasiet. Under 2018-2019 har fokusgruppsintervjuer med gymnasieungdomar genomförts med fokus på hälsosamma sömnvanor.
Sömn och livsstilsvanor är just nu under förändring hos barn och ungdomar. Inom elevhälsan får vi många frågor från barn och föräldrar om dessa frågor. Det föreligger en kunskapslucka om aktuell sömnlängd, medievanor och dess relation till andra livsstilsfaktorer såsom aktivitet och övervikt. Det finns en stark efterfrågan av longitudinella studier i detta fält.