Bidragande faktorer för symptom på insomni hos ungdomar: en longitudinell studie i Sverige
Författare: Gita Hedin, Annika Norell-Clarke, Hanne Tønnesen, Albert Westergren och Pernilla Garmy
Tidskrift: Frontiers in Neuroscience -Sleep and Circadian Rhythms: A Good sleep
Kort sömnlängd, symptom på insomni och trötthet under dagen är vanligt förekommande bland ungdomar. Otillräcklig sömn är ett folkhälsoproblem som påverkar den mentala och fysiska hälsan hos barn och ungdomar. Ungdomars sömn är komplext och påverkas av bland annat biologiska, psykosociala och kontextuella faktorer. En tonåring med symptom på insomni kan bli begränsad i sitt liv och sömnproblem påverkar skolprestationer, psykisk hälsa, skolnärvaro, ork att träna och hälsan. Det är därför viktigt att ta reda på tidiga symptom på insomni. Syftet med denna longitudinella studie var att undersöka faktorer som bidrar till symptom på insomnia hos ungdomar.
Studien var en longitudinell studie där barn vid baslinjen var 6-10 år och vid uppföljningen var de 14-16 år. MISS-R som är ett screeninginstrument för symptom på insomni användes.
Resultatet och slutsatsen av studien var att de flickor som hade en kortare sömnlängd (kortare än 10 tim/natt) och en lägre familjeekonomi vid baslinjen, hade en högre risk för symptom på insomni senare i tonåren. Gällande pojkar vid baslinjen som hade svårigheter att stiga upp på morgonen, hade en högre risk för symptom på insomni senare i tonåren. Det visade sig i denna studien att det tycks finnas en köns-skillnad när det kommet till symptom på insomni, men denna könsskillnad behöver undersökas i flera studier för att förstå ungdomars symptom på insomni.
Vill du ha mer information? Kontakta Gita Hedin.