Nurses' health and work experiences during the COVID-19 pandemic in Swedish prehospital...
Författare: Cicilia Nagel, Petra Nilsson Lindström, Albert Westergren, Sophie Schön Persson och Kerstin Nilsson
Tidskrift: BMC Public Health
Artikel i sin helhet finner du på: https://doi.org/10.1186/s12889-024-21152-x
Nurses' health and work experiences during the COVID-19 pandemic in Swedish prehospital and hospital care: a deductive content analysis through the lens of the swAge model.
Att arbeta som sjuksköterska erbjuder jobbsäkerhet men innebär också risker för psykisk ohälsa. Denna studie undersöker faktorer och processer som påverkade hälsa och arbetsupplevelser bland sjuksköterskor i Sverige under covid-19-pandemin. Forskarna genomförde semi-strukturerade intervjuer med 14 sjuksköterskor från områden med hög belastning av COVID-19-patienter, såsom ambulans, akutmottagningar, intensivvårdsavdelningar, infektionsavdelningar och specialiserade COVID-19-avdelningar. En deduktiv innehållsanalys utfördes med hjälp av SwAge-modellens nio bestämningsområden.
Sjuksköterskor var beredda att offra sin hälsa för patienternas välbefinnande, och många upplever fortfarande konsekvenserna av detta. De uttryckte besvikelse över att vårdorganisationerna inte gav tillräckligt stöd. Pandemin rubbade det sociala kontraktet mellan vårdorganisationer och allmänheten, särskilt inom äldreomsorgen. För att kunna arbeta effektivt behöver sjuksköterskor tillräcklig bemanning, en säker arbetsmiljö, rättvis ersättning, hanterbara arbetsbelastningar och erkännande. Fall av svek och brutna löften har undergrävt förtroendet för organisationerna och det professionella välbefinnandet.
Under pandemin stöttade sjuksköterskor varandra för att hantera stress och kompensera för brister. Trots detta rapporterade de också om motståndskraft, anpassningsförmåga och personlig utveckling. Sjuksköterskor i Sverige står inför utmaningar som underdimensionerade organisationer och behovet av att utöka primärvården för att minska belastningen på sjukhusen. En bättre balans av resurser är avgörande för effektivt arbete. Förbättrade arbetsvillkor och organisatoriskt stöd är nödvändigt för att behålla sjuksköterskor.
Att identifiera faktorer för ett hållbart arbetsliv innebär att förstå nyckelområden och deras samspel. Vårdorganisationer och chefer bör beakta dessa områden för att främja hållbarhet.