Vård- och omsorgspersonals erfarenheter av att bemöta patienter i sorg efter närståendes död
Författare: Anne-Lie Larsson, Ingela Beck, Ann-Christin Janlöv och Eva-lena Einberg
Tidskrift: International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being
Artikeln i sin helhet finner du på: https://doi.org/10.1080/17482631.2024.2330116
Sorg på grund av en älskade närståendes död är smärtsamt, stressfullt och orsakar lidande för den sörjande. Obearbetad och komplicerad sorg är en form av psykisk ohälsa som kan leda till ytterligare försämrad psykisk- och fysisk ohälsa och död. Sorgereaktionens svårighetsgrad varierar med den sörjande och dennes livssituation. Patienter som är i behov av och erhåller kommunal vård- och omsorg är redan i en utsatt livssituation vilket kan göra dem extra sårbara i samband med sorg. Undersköterskor och vårdbiträden inom kommunal vård- och omsorg är en personalgrupp som dagligen möter patienter och som kan uppmärksamma patienter i sorg och deras behov.
Syftet med studien var att utforska undersköterskor och vårdbiträdens erfarenheter av att uppmärksamma och bemöta patienter, som erhåller kommunal vård- och omsorg, som är i sorg på grund av närstående död.
Studien har en kvalitativ design med fokusgruppsintervjuer som datainsamlingsmetod med sammanlagt 28 undersköterskor och vårdbiträden från olika verksamheter (ordinärt- och särskilt boende). Fokusgruppsintervjuerna analyserades med kvalitativ innehållsanalys.
Resultatet visade att deltagarna hade olika erfarenheter av att uppmärksamma och bemöta patienter i sorg. Patienters sorg var inte något vanligtvis de diskuterade och det fanns ett behov av att frågan uppmärksammades. Efter att deltagare reflekterat över patienters sorg blev det tydligt att de inte alltid uppmärksammade patienter i sorg. De beskrev att de noterade patienters förändrade humör och beteende och att de uppfattade detta som tecken på sorg. När de hörde patienters känslosamma uttryck av lidande noterade de deras behov av stöd för att kunna klara av vardagen. De strävade efter att skapa dialog och förtroende och för att kunna ge tröst. Det var utmanande för dem att möta patienters starka känslor samt sina egna kopplade till sorg som uppkom av att möta patienters sorg.
Slutsatsen är att det är utmanande för undersköterskor och vårdbiträden att möta patienter i sorg och egna känslor kopplade till sorg som väcks av att möta patienter i sorg. Utmaningar som indikerar ett behov av förbättrad villkor i arbetskulturen samt förbättrad utbildning och handledning inom kommunal vård- och omsorg.
Originaltitel på engelska: Nurse assistants´experiences of encountering patients in grief due to the death of a loved one- a qualitative study in municipal health and social care.