Gå direkt till innehåll.
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
In English
  • {{ node.Name }}
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
{{ prevNode.Name }}
{{ node.Name }}
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.Name }} {{ node.Name }}
  1. HKR
  2. Forskning
  3. Forskningsmiljöer
  4. MEAL - Food and Meals in Everyday Life
  1. HKR
  2. Forskning
  3. Forskningsmiljöer
  4. MEAL - Food and Meals in...

MEAL - Food and Meals in Everyday Life

The goal of the research environment is to be an internationally recognized actor in Food and Meal Science, promoting a sustainable and healthy society through interdisciplinary and deep expertise. Food and Meal Science is a multidisciplinary field based on three, individually, strong scientific areas. These are:

  • Food Science
  • Nutrition and Health
  • Food Culture and Communication

The work within the research environment MEAL aims to develop and strengthen the uniqueness and the integration of the three scientific areas, through a strong and sustainable research environment providing solutions and understanding of challenges in the society. It is of importance to generate and communicate new knowledge. A further aim is to maintain and increase the interest of Food and Meal Science in the surrounding society.

In combination, the three scientific areas of Food and Meal Science build MEAL into a unique and interdisciplinary platform of knowledge at Kristianstad University.

Sockertång Saccharina latissima

Sockertång och havssallat – två alger för svenska köket

Två masterstudenter har studerat alger i sina examensarbeten, Elna ur ett konsumentperspektiv och Marcus ur ett sensoriskt perspektiv. Båda arbetena är gjorda inom ramen för ett Chalmers-lett projekt som heter CirkAlg. Vad tycker egentligen svenska konsumenter om alger och hur påverkas algerna när vi tillagar dem? Här får du veta lite mer om sockertång och havssallat.
Sarah Forsberg

Glöm kniv och gaffel – nu lagas fingervänlig mat

Att skippa besticken och i stället äta med fingrarna – det skulle underlätta måltiden för många människor med motoriska svårigheter. Snart avslutas ett forskningsprojekt där fördelarna och möjligheterna med fingermat lyfts fram, och där en ny receptbok just sett dagens ljus.
– Vi är övertygade om att fingermat kommer att bli alltmer accepterat i framtiden. Och det vore väl fantastiskt, om vi kan nå till en punkt då det är helt okej att äta med fingrarna, säger Sarah Forsberg som under tre år ägnat sig åt doktorandprojektet om fingerfoods.
Habo gård

Maten ökar samarbetsförmågan och självförtroendet

Kan gemensam matlagning främja hälsa och välbefinnande hos personer med kognitiv funktionsnedsättning? Och kan mat och måltider samtidigt även förbättra samarbets- och kommunikationsförmågan? Det ser så ut, menar Maria Nyberg biträdande professor i sociologi inom ämnet mat- och måltidsvetenskap. När Måltid Sverige i oktober arrangerade ett forskningsforum för offentliga måltider var Maria där och presenterade sitt pågående forskningsprojekt: Hälsofrämjande måltider inom LSS – Mat med flera mål.
Wakame forskningsprojekt

Forskare ska fixa mer tång på tallrikarna

Sedan några år undersöker en grupp forskare i bioteknik tångens näringsinnehåll och hållbarhet med förhoppningen att kunna bidra till att tång kan hamna på tallriken i form av pasta, bröd eller i sin hela struktur. Under hösten ska ett antal konsumenter ge sina ärliga åsikter om alger – hur de smakar, luktar och ser ut.
– Vi på Högskolan Kristianstad är glada över att kunna bidra till forskningsprojektet med vår kunskap inom sensorisk analys, säger Karin Wendin.
pelargonium graveolens

Naturliga dofter påverkar vår hälsa

Doftande växter som pelargon, lavendel och barrträd kan påverka din hälsa positivt. Under en studie i SLU Alnarps rehabiliteringsträdgård har forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Högskolan Kristianstad kartlagt hur naturliga dofter framkallar associationer, känslor och fysiska reaktioner hos personer som drabbats av stressrelaterad sjukdom. Iakttagelserna kan komma till nytta inom både naturbaserad terapi och trädgårdsföretagande.
Johanna Gerberich forskare

Forskare ger ut kokbok med insekter – från frukost till fest

Framtiden kräver alternativa och klimatsmartare källor till protein och där har insekter en stor potential. Runt två miljarder människor äter insekter redan i dag, men i Sverige saknas den traditionen. Så hur ska insekter bli accepterat som ingrediens i mat? Det är en fråga som våra forskare har tittat närmare på och presenterar de svaren tillsammans med en liten kokbok med insektsmat för olika tillfällen, från frukost till fest.
Lucie fransk gäststudent

Franska gäststudenter fixar fingermat och ger gamla kulturspannmål nytt liv

Just nu befinner sig fyra franska studenter på internationell praktik på högskolan. Två kom i mars och två till kom så sent som i måndags. Det handlar om två olika projekt inom mat- och måltidsvetenskap. Det ena om att ta fram proteinberikad ”fingerfood” för äldre och det andra om att jämföra produkter av kulturspannmål med nya vetesorter.
Karin Wendin

Ljusmiljö och mående kartläggs i nytt projekt

Rätt ljus på rätt plats. Det är ett av huvudbudskapen i forskningsprojektet Perceptuella mått för ljusdesign. Men ljusförhållanden handlar inte bara om lux och watt, utan bör också beskrivas utifrån våra olika sinnen. Högskolan Kristianstads professor Karin Wendin står för de sensoriska analyserna.
Forskningsprojekt Nollvision

Undernäring hos äldre är ett växande problem

Sveriges befolkning får allt fler äldre där undernäring är ett växande problem. Därför satsar Vinnova tio miljoner kronor på Livsmedelsakademins projekt Nollvision för undernäring hos äldre, i vilket Högskolan Kristianstad deltar för att skapa nya utbildningar, nyckeltal och beräkningsmodeller. Projektet ska pågå under en femårsperiod.
Det gick inte att fullfölja begäran.

Leader of the research group

{{ staffmember.Name }}
{{ staffmember.JobTitle }}
Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.
Visa kontaktuppgifter
E-post {{ staffmember.Email }}
Telefon {{ staffmember.Telephone }}
Digitalt möte: {{ staffmember.ZoomUrl }}
Playknapp.

Hur smakar kulturspannmål?

Hur smakar kulturspannmål? Från jord till bord. Här kan du se seminarie-presentationer av Karin Gerhardt, Karin Wendin, Tove Ortman, Galia Zamaratskaja, Roger Andersson, Caroline Lind, Curt Niklasson, Jan Svensson.
Extern
Uppdaterad: 2022-03-23 av {{changedby.Name}} {{changedby.Name}}
Sidansvarig: {{pageresponsible.Name}} {{pageresponsible.Name}}
Kortadress: www.hkr.se/meal
Dela
Dela

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023
Följ oss

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023