Festrecept
Insekter till festen! Varför inte bjuda hem vännerna på en kväll som inleds med läckra fritters eller toppa kexen med ”maskenade”. Vill du utmana dig själv så gör du egna chips på samma sätt som proffsen. Festliga och dessutom nyttigare tilltugg att förgylla festen med!
Fritters
1 dl hel kokt mjölmask
2 msk malen torkad svamp
1 st grovriven portabellosvamp
1 st ägg
2 msk ströbröd
½ dl grovriven halloumi
1 msk färsk timjan
2 droppar tryffelolja
Rapsolja för fritering/stekning
Blanda samtliga ingredienser, låt stå och svälla i ca 15 min. Värm en stekpanna med rejält med rapsolja. Forma ”pingisbollar” av smeten. Stek i oljan i ca 5 min på vardera sida, ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta gärna efter stekningen.
"Maskenade"
½ dl kokt grovhackad mjölmask
½ dl kokt finhackad mjölmask
100 g finhackad skogschampinjon
50 g finhackad grön paprika
2 msk finhackad purjolök
1 msk rapsolja
½ pressad lime
1 msk japansk soja
1 msk ostronsås
Stek alla grönsaker i en stekpanna med rapsoljan, pressa över lime och tillsätt soja och ostronsås. Servera som tapenade till chips eller crostinis.
Maskchips
20 g torkat maskmjöl
60 g kokt mixad mjölmask
48 g potatisflingor
6 g potatisstärkelse
1 g salt
35 g vatten
Koka fryst mask i 5 minuter för att sedan mixa till puré. Låt purén svalna i kyl eller frys för att sedan mixa purén med potatisflingorna. När konsistensen liknar grovt mjöl ska maskmjöl, stärkelse och salt tillsättas. Mixa för att fördela ingredienserna jämnt, tillsätt sedan vattnet och kör tills degen börjar binda. Arbeta degen till en bit och låt stärkelsen svälla i 2 minuter.
Kavla ut degen en pastamaskin till inställning 9 (ca 0,8 mm) och chips stansas ut (5 cm diameter). Fritera degskivorna i 185ºC i 18–25 sekunder med galler ovan så att hela chipset sänks ner i oljan. Chipset ska svalna på galler eller hushållspapper tills helt kallt och krispigt.
Gastronomistudenten Sebastian Andersson har varit med att utveckla detta recept på maskchips.