Frukostrecept med insekter: frukostbröd, fröknäcke och granola
Insekter kan ge en näringsrik start på dagen. Här är tre recept på läcker och proteinrik frukost som gör att du står dig länge. Toppa frukostbullarna med ditt favoritpålägg och en ät en krispigt god granola till yoghurten. Det spröda fröknäcket passar minst lika bra som snacks eller fika lite senare på dagen.
Karins frukostbröd
½ påse torrjäst
2½ dl vatten
6–7 dl vetemjöl
1 dl kokta grovhackade mjölmaskar
1 tsk salt
1 msk rapsolja
Lägg alla ingredienser i en degbunke, spara 1 dl vetemjöl till utbakning. Bearbeta degen i maskin med degkrok i ca 10 minuter. Jäs degen i ca 30 min vid sidan om ugnen eller, om du gör degen på kvällen, kan du jäsa degen i kylen och baka av den på morgonen till frukost. Knåda ihop degen och forma till 2 baguetter eller ca 12 frallor. Jäs bröden i ytterligare ca 30 min på plåt. In i ugnen på 225ºC i ca 15 min (frallor) ca 20 min (baguetter).
Fröknäcke
½ dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl majsmjöl
1 dl syrsamjöl
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
Sätt ugnen på 150ºC. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och vatten. Låt svälla ca 15 minuter. Bred ut smeten tunt på plåten. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Ta ut knäcket och låt det svalna på ett galler.
Granola
7 dl dinkelflingor
2 dl grovhackade mandlar
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 dl hel kokt mjölmask
½ dl chiafrön
1 msk svensk honung
1 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
1 dl koncentrerad äppeljuice
1 dl vatten
1 msk rapsolja
1 dl hackade torkade äpplen
Sätt ugnen på 150ºC. Blanda alla torra ingredienser i en bunke förutom mjölmask och äpplena. Rör ihop äppeljuice, vatten och rapsolja. Häll oljeblandningen över de torra ingredienserna, blanda och sprid ut på en plåt. Rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter. Rör om cirka var 5:e minut så det blir en jämn rostning. Tillsätt mjölmasken efter ca 20 min och låt dem gå med i rostningen i ca 10 min. Låt granolan svalna innan du tillsätter de hackade torkade äpplena.