Braxqueneller - recept
Braxqueneller med ramslök- och jordärtskockssoppa, laxrom och en fräsch fänkålssallad. Receptet är framtaget för att passa och kunna serveras på fine dining-restaurang.
Ingredienser
(2–3 portioner)
400 g braxenfärs
5 dl grädde
1 dl ramslök
5 dl fiskbuljong
1 dl ramslöksolja
50 g laxrom, alternativt löjrom, stenbit
2 morötter
1 fänkål
1 dl vitt vin
1 citron
1 dl dill
500 g jordärtskockor
Salt och peppar
Gör så här
- Skala och koka jordärtskockorna i fiskbuljong och vitt vin.
- Mixa braxfärs med 4 dl grädde och örterna. Viktigt att ingredienserna
är kylskåpskalla här. Stansa ut färsen på bakplåtspapper eller forma till
queneller med sked. Sätt in quenellerna i kyl. - Skala och strimla morötter och fänkål. Smaka av med citronjuice,
salt och peppar. - Mixa soppan så den blir helt slät tillsammans med ramslök. Addera 1 dl grädde och låt reducera till önskad konsistens.
- Baka braxquenellerna i ugn (gärna med ångfunktion) på 125°C i ca 5 min.
- Hacka dill och blanda med fänkålen och morötterna.
- Servering: Bottna med braxquenell, toppa med fänkål/morotssalladen
och laxrom. Slå på soppan och ringla över ramslöksoljan.