Gå direkt till innehåll.
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
In English
  • {{ node.Name }}
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
{{ prevNode.Name }}
{{ node.Name }}
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.Name }} {{ node.Name }}
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
  1. HKR
  2. Gastronomiprogrammet
Det gick inte att fullfölja begäran.

Gastronomiprogrammet - 180 hp

Är du intresserad av mat och måltider? Vill du arbeta som måltids- eller produktutvecklare, i kvalitets- och utvecklingsfunktioner, som livsmedelsinspektör eller mat- och dryckeshantverkare? Då kan Gastronomiprogrammet passa dig! 

Om Gastronomiprogrammet

Studierna bedrivs på heltid under 3 år och omfattar 180 högskolepoäng (hp). Utbildningen ges i form av föreläsningar, seminarier, praktisk träning i mathantverk och innovativ förmåga, självstudier och projektarbeten, samt studiebesök och gästföreläsningar. Studierna kombinerar teori med praktisk tillämpning, skapande inslag och experimentella övningar under ledorden hantverk, vetenskaplighet, hållbarhet och kreativitet. Du gör ditt examensarbete om 15 hp inom programmets huvudområde mat- och måltidsvetenskap. Utbildningen leder till en kandidatexamen i mat- och måltidsvetenskap.

Du studerar bland annat:

  • nutrition och hälsa
  • livsmedelsvetenskap, inklusive sensorik, livsmedelskemi och livsmedelsmikrobiologi
  • matkultur och kommunikation
  • koncept- och produktutveckling
  • system för egenkontroll och tillämpning av HACCP
  • mat- och måltidsvetenskap med perspektiv: hantverk, vetenskaplighet, hållbarhet och kreativitet
  • mat- och måltidsvetenskap med perspektiv: gastronomi i vardagen.

Arbetsmarknaden för gastronomer

Gastronomiprogrammet är en tvärvetenskaplig utbildning med en helhetssyn på mat- och måltider som ger många möjligheter på arbetsmarknaden efter examen. Här är några exempel på yrken:

  • produkt- koncept- och receptutvecklare
  • måltidsutvecklare inom exempelvis kommuner, landsting och regioner
  • sensoriker
  • kvalitetskoordinator/chef
  • livsmedelsinspektör
  • mat- och måltidskommunikatör
  • mat- och dryckeshantverkare
  • forskare inom mat- och måltidsvetenskap efter fortsatta studier på avancerad nivå (exempelvis magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap).

Läs mer om arbetsmarknaden för gastronomer.

Kontakter med arbetslivet

I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under fem veckor. Genom VFU får du prova på tänkbara framtida yrkesroller och du får möjligheten att knyta betydelsefulla kontakter med arbetslivet. Vi har även ett nära samarbete med näringslivet genom till exempel gästföreläsare från olika företag och studiebesök. Redan i första kursen genomför vi branschrelaterade projekt och fortsätter med det genom hela utbildningen. Allt detta gör att du har möjligheter att skapa kontakter med arbetslivet och komma in i nätverk som du kan ha stor nytta av i framtiden.

Sotnosen. Maria Bub och Veronica Börjesson.
Gastronomerna som blev korvmadamer
Falukorv och wienerkorv har aldrig fallit Veronica Börjesson i smaken. Men råkorv är något helt annat. Tillsammans med Maria Bub, en gång kurskamrat på Gastronomiprogrammet, driver hon Sotnosens korvar i Fornstugan. Under utbildningens gång upptäckte de snart att de hade mycket gemensamt.
"Vi gillade inriktningen på utbildningen, där tyngdpunkten låg på produktutveckling och mat för många, minns Veronica Börjesson."
gastronomistudenter
Arbetsmarknaden för gastronomer
Möjligheterna efter utbildningen är många. Våra tidigare studenter arbetar bland annat som mat- och måltidsspecialister inom olika verksamheter, livsmedelsproduktion och kvalitetsarbete. Läs mer om arbetsmarknaden och exempel på yrken och branscher.
Erika Månsson
Det behövs fler gastronomer som jobbar med skolmat!
Grönsaksbiffar eller kalops? Ekologisk mjölk eller kranvatten? Som måltidsstrateg har Erika Månsson koll på vad skolbarnen i Staffanstorps kommun stoppar i sig. Själv är hon övertygad om att gastronomerna från Högskolan Kristianstad har en viktig uppgift att fylla i samhället. "Det var väldigt nyttigt att se hur utbildningen kunde kopplas samman med arbetslivet. Att vi som gastronomer faktiskt kan bidra med mycket."
Programinformation
Nivå: {{ programmeInfo.Niva }}
Programkod: {{ programmeInfo.Programkod }}-{{ programmeInfo.Inriktningskod }} {{ programmeInfo.Programkod }}
Examen: {{ examen }}
Behörighetskrav: {{ permission }}
  • Utbildningsplan
  • Kursplaner/kursperioder
  • Välkomstbrev
Programinriktningar
{{ inriktning.Titel }}
Anmälningsalternativ
Start: {{ programme.TerminOchAr }}, vecka {{ programme.Startvecka }}
Studietakt: {{ programme.PtillF.Studietakt }}%
Studieform: {{ programme.StudieForm }} , {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
Ort: {{ programme.Ort }}
Språk: {{ programme.Sprak }}
Urval: {{ programme.Urval }}
Anmälningskod: {{ programme.AnmalningsKod }}
Anmälan senast: {{ programme.AnmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
{{ programme.SokLankText }} Anmäl dig
Sen anmälan

{{programme.ApplicationStartText}}

Stängd för anmälan

OBS! Inställd
Vad händer på Gastronomiprogrammet?
Följ med oss på Instagram 💚 gastronomihkr
Extern
Äldre versioner av programmet
  • Programstart 2007
  • Programstart 2008
  • Programstart 2009
  • Programstart 2010-2013
  • Programstart 2014-2020
Gastronomistudenter
Välkomna till slutseminarium 28-29 april
Välkomna att lyssna och titta på årets kandidatuppsatser i ämnet mat- och måltidsvetenskap! Läs mer om vilka examensarbeten som studenterna presenterar. pdf, 136 kB
Kontakt
Uppdaterad: 2022-04-26 av {{changedby.Name}} {{changedby.Name}}
Sidansvarig: {{pageresponsible.Name}} {{pageresponsible.Name}}
Kortadress: www.hkr.se/gastronomi
Dela
Dela
Gastronomiprogrammet - 180 hp
Anmäl dig
Stäng

Välj programtillfälle

  • {{ programme.TerminOchAr }}{{ programme.UniqueProperty }}
    Studietakt: {{ programme.PtillF.Studietakt }}%
    Studieform: {{ programme.StudieForm }} , {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.PtillF.Oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.PtillF.Oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
    Ort: {{ programme.Ort }}
    Språk: {{ programme.Sprak }}
    Urval: {{ programme.Urval }}
    Anmälningskod: {{ programme.AnmalningsKod }}
    Anmälan senast: {{ programme.AnmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
    {{ programme.SokLankText }} Anmäl dig
    Sen anmälan
    {{programme.ApplicationStartText}}
    Stängd för anmälan
    OBS! Inställd

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Covid-19
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2022
Följ oss

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Covid-19
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2022