Gastronomiprogrammet - 180 hp
Vill du vara med och påverka vad och hur vi äter och därigenom skapa positiva effekter för miljön, hälsan och samhället? Är du intresserad av en spännande karriär som produkt- eller måltidsutvecklare, i kvalitets- och utvecklingsfunktioner, som livsmedelsinspektör eller mat- och dryckeshantverkare? Då kan Gastronomiprogrammet passa dig! Hos oss blir kunskap och matglädje kraftfulla redskap att bygga en bättre värld.
Se filmen med Ellinor Puerto som har läst Gastronomiprogrammet hos oss. Idag jobbar hon som chef för sortimentsutveckling EMV (egna märkesvaror) på Dagab i Stockholm.
Om Gastronomiprogrammet: Produkt- och måltidsutveckling
Studierna bedrivs på heltid under 3 år och omfattar 180 högskolepoäng (hp). Utbildningen ges i form av föreläsningar, seminarier, praktisk träning i mathantverk och innovativ förmåga, självstudier och projektarbeten, samt studiebesök och gästföreläsningar. Studierna kombinerar teori med praktisk tillämpning, skapande inslag och experimentella övningar under ledorden hantverk, vetenskaplighet, hållbarhet och kreativitet. Du gör ditt examensarbete om 15 hp inom programmets huvudområde mat- och måltidsvetenskap. Utbildningen leder till en kandidatexamen i mat- och måltidsvetenskap. Forskningsanknytning av utbildningen sker i tät samverkan med forskningsmiljön MEAL.
Du studerar bland annat:
- nutrition och hälsa
- livsmedelsvetenskap, inklusive sensorik, livsmedelskemi och livsmedelsmikrobiologi
- matkultur och kommunikation
- koncept- och produktutveckling
- system för egenkontroll och tillämpning av HACCP
- mat- och måltidsvetenskap med perspektiv: hantverk, vetenskaplighet, hållbarhet och kreativitet
- mat- och måltidsvetenskap med perspektiv: gastronomi i vardagen.
Kontakter med arbetslivet
I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under minst fem veckor. Genom VFU får du prova på tänkbara framtida yrkesroller och du får möjligheten att knyta betydelsefulla kontakter med arbetslivet. Vi har även ett nära samarbete med näringslivet genom till exempel gästföreläsare från olika företag och studiebesök. Vi lägger stort fokus på att utveckla innovativa färdigheter genom att du deltar i innovationshöjande aktiviteter och event så som Imagine och genom vårt nära samarbete med Krinova Incubation & Science Park och Balsgård Foodtech. Dessutom anordnar programmet och gastronomistudenterna en årlig Nätverksdag i syfte att skapa kontaktytor mellan livsmedelssektorn och framtidens gastronomer. Allt detta gör att du har möjligheter att skapa kontakter med arbetslivet redan under studietiden och komma in i nätverk som du kan ha stor nytta av i framtiden.
Arbetsmarknaden för gastronomer
Gastronomiprogrammet är en tvärvetenskaplig utbildning med en allmänbildande helhetssyn på mat- och måltider som ger många möjligheter på arbetsmarknaden efter examen. Här är några exempel på yrken:
- produkt- koncept- och receptutvecklare
- måltidsutvecklare eller controller inom exempelvis kommuner och regioner
- sensoriker
- kvalitetskoordinator/chef
- livsmedelsinspektör
- sortimentsutvecklare inom dagligvaruhandeln
- mat- och dryckeshantverkare
- forskare inom mat- och måltidsvetenskap efter fortsatta studier på avancerad nivå (exempelvis magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap).
Läs mer om arbetsmarknaden för gastronomer.
Se filmen med Maja som läser Gastronomiprogrammet.