Zucchini och ostplättar - recept på fingermat för äldre
Zucchini och ostplättar kan vara en smakfull paus i vardagen, rik på protein och smak, perfekt för mellanmål och fika. Här är recept från kokboken Fingerfoods, goda maträtter för att återfinna matglädjen.
Ingredienser
100 g vetemjöl
100 g sojamjöl
3 ägg
250 ml lättmjölk (0,5%)
150 g zucchini
225 g riven Parmesanost
1 tsk torkad basilika
Salt, peppar och bakpulver
Gör så här
Krama ur vätskan i den rivna zucchinin och låt rinna av på papper. Under tiden kan blinismeten förberedas genom att blanda vete- och sojamjöl, mjölk, salt, peppar, torkad basilika och bakpulver. Separera äggulorna från vitorna. Tillsätt äggulorna i smeten och blanda. Vispa därefter äggvitorna till ett luftig skum och vänd ner i smeten. Allra sist vänds zucchinin och Parmesanosten ner i smeten, blanda väl.
Stek sedan plättarna i smör på medelvärme i en stekpanna. Plättarna ska vara cirka 1 cm tjocka, stek 2 minuter på första sidan och 1 minut på andra sidan.
Tips! Man kan byta ut Parmesanosten mot Gruyèreost eller annan ost efter smak.
Receptkreatör: Lucie Borodacz och Emeline Chambard
Källa: Fingerfoods, goda maträtter för att återfinna matglädjen