Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
  • Dela på Facebook
  • Dela på Youtube
  • Dela på Instagram
  • Dela på LinkedIn
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Magisterprogram i Mat- och måltidsvetenskap
  3. Artiklar och intervjuer
  4. Matthew Pohl
  1. HKR
  2. Magisterprogram i Mat-...
  3. Artiklar och intervjuer
  4. Matthew Pohl

Från kock i Missouri till magisterstudent – Matthews resa mot en ny karriär

Efter många års arbete inom mat- och måltidssektorn bestämde sig Matthew Pohl för att uppdatera sina kunskaper. Det gjorde han genom att läsa magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad.



Matthew PohlMissouri-kocken Matthew Pohl ville vässa sina kunskaper efter 20 år och valde magisterprogrammet på Högskolan Kristianstad.

Redan som pojke i St Louis, Missouri tyckte Matthew Pohl om att baka. Han ville bli kock men när han började läsa på universitet i slutet 90-talet kände han inte att det var ett yrke som man sökte sig till medvetet.

– Då var det inte lika häftigt att bli kock som det är idag med alla kändiskockar. På den tiden tänkte jag nästan att de som blev kockar valde mellan det, militären eller fängelse.

”Jag hade inte studerat på över 20 år och jag sa till min fru att jag vet inte om jag kommer att klara det. Men jag både klarade det och tyckte om det."

Nästan tre decennier senare har hans arbetsliv kretsat kring mat. Det har varit alltifrån att arbeta i restaurangkök till att bedriva forskning inom att ta fram kostinterventioner som kan hjälpa personer med, eller som riskerar att utveckla, livsstilsrelaterade sjukdomar. Men förra året satte han sig i skolbänken igen, för att läsa magisterprogrammet i Mat- och måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad.

– Jag hade inte studerat på över 20 år och jag sa till min fru att jag vet inte om jag kommer att klara det. Men jag både klarade det och tyckte om det.

2007 flyttade han från USA till Lund. Det blev en cirkel som slöts eftersom hans förfäder emigrerat från Kristinehamn till Chicago i slutet av 1800-talet.

I Lund träffade han sin fru och tillsammans har paret två döttrar. Det var i samband med att han var hemma med sin yngsta dotter som tankar på studier började ta form.

– När jag var pappaledig funderade jag på vad nästa projekt skulle bli. Jag tittade på mitt cv och såg massor av praktisk erfarenhet inom det kulinariska fältet och innovation, men det saknades intyg på det.

”Jag valde Kristianstad framför andra universitet i Skåne för att det programmet har ett bredare perspektiv och täcker in hela fältet.”

Han resonerade att studierna skulle ge honom möjligheten att vässa sina kunskaper och uppdatera sig på vad som sker inom mat- och måltidssektorn. Därför ansökte han till Högskolan Kristianstad.

– Jag valde Kristianstad framför andra universitet i Skåne för att det programmet har ett bredare perspektiv och täcker in hela fältet.

”Kurserna var väldigt väl utformade.”

Klassen bestod till en början av ett trettiotal studenter från olika delar av världen, då utbildningen är nätbaserad.

– Kurserna var väldigt väl utformade. De lär ut principer och hur du arbetar praktiskt, förbereder dig för att skriva din magisteruppsats, hur man gör kvantitativ forskning, analyserar siffror och liknande. Samt kvalitativ forskning, vilket jag gjorde i min magisteruppsats.

Under utbildningens andra termin erbjuds studenterna att söka verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Hos Matthews förra arbetsgivare i Lund genomförde han samarbeten med Orkla, det norska konglomeratet som bland annat äger klassiska svenska matvarumärken som Abba, Felix och Kalles kaviar.

”Lärande handlar heller inte bara om att tillägna sig kunskap, utan att använda och dela den kunskapen.”

Han tog kontakt med Orkla och välkomnades till deras innovationsavdelning. Där undersökte han bland annat vad det är som får klassiska varumärken att fortsätta sälja år efter år.

– Jag tycker att VFU är en möjlighet som alla studenter borde överväga. För en av de svåraste sakerna är att veta vad man vill, eller inte vill. Båda de insikterna kan man få genom att komma ut och skaffa sig praktisk erfarenhet.

– Lärande handlar heller inte bara om att tillägna sig kunskap, utan att använda och dela den kunskapen.

”Till framtida studenter skulle jag säga lycka till, ha kul och ta reda på vad du är intresserad av.”

Efter studierna har Matthew en halvtids projektanställning på avdelningen för Mat- och måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad som forskningsassistent. Där färdigställer han sin egen forskning från magisteruppsatsen samt annan forskning från avdelningen för att publicera i vetenskapliga tidskrifter.

 – Till framtida studenter skulle jag säga lycka till, ha kul och ta reda på vad du är intresserad av. Du kommer att ha många kunniga människor runtomkring dig som är där för att hjälpa och stötta dig.

 

Text och foto: Fredrik Palmqvist

Start: {{ programme.terminOchAr }}, vecka {{ programme.startvecka }}
Studietakt: {{ programme.ptillF.studietakt }}%
Studieform: {{ programme.studieForm }} , {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
Ort: {{ programme.ort }}
Språk: {{ programme.sprak }}
Urval: {{ programme.urval }}
Anmälningskod: {{ programme.anmalningsKod }}
Anmälan senast: {{ programme.anmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
{{ programme.sokLankText }} Anmäl dig
Sen anmälan

{{programme.applicationStartText}}

Stängd för anmälan

OBS! Inställd
{{ programmeInfo.namn }} - {{ programmeInfo.poang }}
Anmäl dig
Stäng

Välj programtillfälle

  • {{ programme.terminOchAr }}{{ programme.uniqueProperty }}
    Studietakt: {{ programme.ptillF.studietakt }}%
    Studieform: {{ programme.studieForm }} , {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatorisk träff {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online {{ programme.ptillF.oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online {{ programme.ptillF.oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar
    Ort: {{ programme.ort }}
    Språk: {{ programme.sprak }}
    Urval: {{ programme.urval }}
    Anmälningskod: {{ programme.anmalningsKod }}
    Anmälan senast: {{ programme.anmDateWorkDay | date:'yyyy-MM-dd'}}
    {{ programme.sokLankText }} Anmäl dig
    Sen anmälan
    {{programme.applicationStartText}}
    Stängd för anmälan
    OBS! Inställd

Uppdaterad: 2025-08-14 av Lina Nilsson Ekedahl

Sidansvarig: Sarah Forsberg

Kortadress: www.hkr.se/matthew-pohl

Dela

  • Dela på e-post
  • Dela på LinkedIn
  • Dela på X
  • Dela på Facebook
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025