{{ courseInfo.namn }}
{{ courseInfo.poang }}
Denna utbildning är en uppdragsutbildning och får endast sökas av lärare som deltar i Lärarlyftet II enligt Förordning (2007:222) om statsbidrag för fortbildning av lärare.
Den som söker till denna kurs utan godkännande från skolhuvudmannen är inte behörig att delta och riskerar att få avbryta utbildningen. Kursen syftar till att ge utökad behörighet i enlighet med förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare och utnämning till lektor (behörighetsförordningen). Läs mer på Skolverkets webbplats
En förutsättning för att du efter avklarad kurs ska kunna erhålla utökad behörighet i det aktuella ämnet, är att du har en examen som enligt behörighetsförordningen ger behörighet att undervisa i den skolform och på den nivå, för vilken kursen är avsedd.
Antal poäng
90 hp
Anmälningskod
HKR-73129
Kurskod
LFB367
Målgrupp
Lärare som har en behörighetsgivande lärarexamen för undervisning i gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning i naturkunskap utan att vara ämnesbehörig. Huvudmannens godkännande krävs, blankett finns här (pdf, 120 kB). Blanketten samt eventuella kursplaner, utbildningsplaner och kursintyg för att styrka förkunskapskrav kan skannas och bifogas på www.antagning.se eller postas till Antagningsservice, FE20101, 839 87 Östersund.
Lärare som saknar behörighetsgivande examen och bedriver undervisning i en fristående skola med waldorfpedagogisk inriktning kan, genom beslut som träder i kraft 2014-04-01, söka de ämneskurser för lärare som erbjuds inom Lärarlyftet II. Kurserna leder inte till behörighet i ämne, årskurs eller skolform. För deltagande gäller inte kravet på behörighetsgivande examen, men kursernas övriga förkunskapskrav måste vara uppfyllda. Huvudmannen ska godkänna deltagandet via särskild blankett som finns här (pdf, 136 kB)
Studieform
Helfart campus/distans. Undervisningen sker via en Internetbaserad kursplattform. Datum för kursens högskoleförlagda träffar (pdf, 14 kB). Resterande tid utgör själv-, fält- och gruppstudier med nätbaserad kommunikation. Obs! Litteratur kan komma att ändras fram till en månad före kursstart så köp inte litteraturen för tidigt!
Validering
Deltagare inom Lärarlyftet kan efter att de antagits till kurs ansöka om tillgodoräknande av tidigare akademiska studier och om validering av reell kompetens för att möjliggöra tillgodoräknande av motsvarande kunskaper och färdigheter som förvärvats i yrkesverksamhet. Det finns ingen övre gräns för tillgodoräknande från och med vårterminen 2015. Med validering avser Skolverket i detta sammanhang kartläggning och bedömning av deltagarens kunskaper och färdigheter/kompetens i förhållande till lärandemål i den kurs inom Lärarlyftet som deltagaren är antagen till.
Självskattning
Alla som ska läsa en Lärarlyftskurs genomgår en självskattning. Här ska du i förhållande till vart och ett av kursens lärandemål ange om du önskar tillgodoräkning utifrån läst högskolekurs, övriga kunskaper och kompetenser eller om du inte vill göra någon tillgodoräkning. Till din hjälp att tydliggöra den kunskap och kompetens som du har erbjuds självskattningsfrågor. Ifyllt självskattningsschema skickas till kursansvarig. Till blankett med kursens självskattningsfrågor (pdf, 46 kB)
Kurstid
2015-08-31 -- 2017-01-15
Kursbeskrivning
Till kursbeskrivning (pdf, 89 kB)
Kursens lärare
Bergman, Claes, fil.dr. och docent i geovetenskap
Collin, Betty, fil. dr i mikrobiologi och post-doc I miljömikrobiologi
Eriksson, Urban, Filosofie doktor i i astronomididaktik (fr o m 11/12 2014 och ämneslärare i Fy och Ma
Gunnarsson, Gunnar, fil. Dr i zooekologi, bitr. professor i zooekologi
Hansson, Lena, Filosofie doktor i naturvetenskapernas didaktik, Biträdande lektor i de naturvetenskapliga ämnenas didaktik samt ämneslärare i fy och ma
Höglund, Hans-Olof, Filosofie doktor i fysiologisk botanik, universitetslektor i biologididaktik samt ämneslärare
Ingvarsson, Bengt, fil.dr. och universitetslektor i kemi samt ämneslärare i Bi, Ke och Nk
Jonsson, Lars, adjunkt i Bi och Ke, ämneslärare i Bi, Ke, Fy och Nk
Jönsson, Anders, docent och bitr. professor i de naturvetenskapliga ämnenas didaktik samt ämneslärare i Bi och Nk.
Lind-Halldén, Christina, docent och bitr. professor i genetik samt ämneslärare i Bi, Ke och Nk.
Magntorn, Ola, fil. Dr i naturvetenskapernas didaktik, universitetslektor i biologi med inriktning biologididaktik samt ämnesläare i biologi och naturkunskap
Paulsson, Agne, adjunkt i Bi och Ke samt ämneslärare Bi, Ke och Nk.
Persson, Ola, fil.dr. och universitetslektor i kemi
Redfors, Andreas, docent och professor i fysikdidaktik och ämneslärare i Fy och Ma
Rosberg, Maria, fil.dr. och universitetslektor i fysik och ämneslärare i Fy och Ma
Svensson, Britt-Marie, Fil. Dr i analytisk kemi, universitetslektor i miljövetenskap samt fritidspedagog
Per Söderquist, doktorand i zooekologi (disp. Mars 2015) samt ämneslärare i bi, ke, nk
Tassidis, Helena, fil. Dr i laboratoriemedicin, universitetslektor i cellbiologi samt biomedicinsk analytiker
Thelaus, Magnus, fil dr i kvartärgeologi, universitetslektor i biologi samt ämneslärare i biologi och naturkunskap
Trobro, Stefan, Fil dr i Molekylär bioteknik, universitetslektor i vatten- och miljöteknik samt civilingenjör i kemiteknik
Studietakt: {{paceVal}} %.Flera alternativ, läs mer under rubriken Anmälningsalternativ.
Studieform: {{typeVal}}Flera alternativ, läs mer under rubriken Anmälningsalternativ, {{ courseMandatoryOccasions[0].oblig_sammankomster }} obligatorisk träff{{ courseMandatoryOccasions[0].oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ courseMandatoryOccasions[0].oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online{{ courseMandatoryOccasions[0].oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online{{ courseMandatoryOccasions[0].oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar. Antal obligatoriska träffar se rubriken Anmälningsalternativ.