Nybakade förskollärare tar sikte på framtiden
För en vecka sedan tog 24 förskollärarstudenter examen vid Högskolan Kristianstad. Det var den första studentkullen som utexaminerades sedan utbildningen fick en ny utformning 2011.
Maria Andersson, Mathilda Cederholm och Sofia Eklund ser fram emot att möta framtiden som förskollärare.
Under högtidliga former tog studenterna farväl till Högskolan Kristianstad vid en ceremoni i aulan. Examensceremonin bjöd bland annat på högtidliga tal, musikfilm samt upprop och utdelning av symbol.
Line Nilsson stod för studenternas tal vid examensceremonin.
─ Vi sjösatte den nya utbildningen för fyra år sedan och det blir spännande att se hur de studenter som nu har denna utbildning i ryggsäcken kommer att tas emot på arbetsmarknaden. Den känns både roligt, högtidligt och ansvarsfullt, säger Susanne Thulin, universitetslektor i pedagogik och programområdesansvarig för förskollärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad.
År 2001 och tio år framåt fanns det ett samlat program för alla lärarstuderande med olika inriktningar inom programmet. År 2011 delades programmet i fyra självständiga program, varav förskollärarprogrammet utgjorde ett av dessa.
─ Regeringen ville helt enkelt att förskollärarna skulle få ett större pedagogiskt ansvar och att utbildningen skulle bli mer nischad mot åldersgruppen 0-6 år. Man skulle kunna säga att utbildningen har blivit bredare och mer vässad. Programmet innehåller till exempel nya ämnen som ger en helt ny tyngd åt programmet och på så sätt utvecklar studenterna en starkare yrkesidentitet.
Liten klass
Tre förskollärarstudenter som tog sin examen var Sofia Eklund, Mathilda Cederholm och Maria Andersson. Sofia arbetade som vikarie på en förskola i ett år innan hon sökte in på Förskollärarprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
─ Året som vikarie gav mig mersmak. Det kändes kul att få följa barnens utveckling och jag kom alltid hem med ett leende på läpparna, säger Sofia Eklund.
Sofia upplever att hon har fått ut det som hon förväntade sig av utbildningen.
─ Dessutom var det positivt att vi var en liten klass. På så sätt hade lärarna mycket tid över för oss och det fanns alltid utrymme för diskussioner som förde utbildningen framåt.
Direkt efter examen flyttar Sofia till Kalmar för att påbörja en tjänst som förskollärare.
─ Jag ska jobba med de allra minsta barnen och det ser jag verkligen fram emot.
Även Mathilda vikarierade på en förskola innan hon valde att söka sig till Högskolan Kristianstad.
─ Jag känner att man får så mycket tillbaka i rollen som förskollärare. Det känns både spännande och utmanande att ge barn aha-upplevelser som på något sätt bygger grunden för deras framtid, säger Mathilda Cederholm.
Mathilda ser den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU:n, som ett av de viktigaste inslagen i utbildningen.
─ Utan den erfarenheten hade jag aldrig varit där jag är i dag!
Mathilda har fått en tjänst på en förskola i Vinslöv, något som hon ser fram emot med stor tillförsikt.
Högre status på arbetsmarknaden
Till skillnad från Sofia och Mathilda hade Maria ingen erfarenhet från skolvärlden innan hon sökte in på Förskollärarprogrammet. Hon arbetade inom detaljhandeln i 15 år innan hon tog beslutet att sadla om.
─ Det var när jag själv fick barn som en låga tändes inom mig. Jag ville utveckla mig själv och jag kan inte komma på något som skulle vara mer stimulerande än att arbeta med barn.
Maria blickar tillbaka på en utbildning som på alla sätt levde upp till hennes högt ställda krav.
─ Utbildningens bredd har gjort att jag har fått alla nödvändiga komponenter för att kunna gå in i min nya tjänst som förskollärare i Hammar med gott självförtroende. Det ska bli kul att ingå i ett arbetslag och utveckla min pedagogiska förmåga ytterligare, säger Maria Andersson.
Avgångsstudenterna är övertygade om att de får högre status på arbetsmarknaden efter att ha genomgått den nya utbildningen.
─ Jag tror till exempel att många arbetsgivare ser positivt på att vi har en möjlighet att läsa vidare till en examen på masternivå. Tack vare den nya utbildningens innehåll står vi bättre rustade för framtiden, säger Mathilda.
Det är med blandade känslor som studenterna lämnar tiden på Högskolan Kristianstad bakom sig.
─ Jag känner både glädje och sorg. Det känns stort och svårt att lämna det trygga livet på högskolan bakom sig och bege sig ut i verkligheten. Samtidigt känner jag mig mycket stolt att jag har lyckats ta mig ända hit, säger Mathilda.
De nyexaminerade förskollärarstudenterna går en ljus framtid till mötes. Förskollärare har den allra starkaste arbetsmarknaden inom det pedagogiska området och jobbmöjligheterna är väldigt goda. Enligt Arbetsförmedlingens nya rapport "Var finns jobben?" (pdf, 882 kB) (pdf, 882 kB) är förskolläraryrket ett av de minst konkurrensutsatta de kommande tio åren, detta samtidigt som antagningen till landets lärar- och förskollärarutbildningar ökar.
För några månader sedan hölls en paneldiskussion på Malmö Högskola under rubriken "Vart är förskolan på väg?". Arrangörer var Susanne Thulin, lektor i pedagogik, och Angeta Jonsson, lektor i barn- och ungdomsvetenskap, vid Högskolan Kristianstad. I panelen satt kunniga från olika förbund, organisationer och lärosäten och diskuterade förskolan ur olika perspektiv.
Läs artikeln om Vart är förskolan på väg.
Läs om Förskollärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad.
Text och foto: Jerry Carlsson