33 skäl att fira vår alldeles egen dag
Högskolan Kristianstads rektor Håkan Pihl hälsar alla välkomna till högskolans egen högtidsdag.
– Det är examenstider, underbart väder och vi närmar oss terminsslut då vi firar alla våra studenter. Men vi har också en anledning att fira oss själva och våra egna prestationer, inleder rektor Håkan Pihl och hälsar alla välkomna till Högskolans dag inne i aulan.
Den första programpunkten är Högskolan Kristianstads nyutnämnda professorer, som denna kväll får en möjlighet att berätta för sina medarbetare vad de forskar om.
– Jag sysslar med kunskapsbedömning. Det vill säga viljan att veta vad andra vet, säger Anders Jönsson, nybliven professor i didaktik med inriktning naturvetenskapernas didaktik.
Anders håller ett komprimerat föredrag om kunskapsbedömning, dess problematik och möjligheter med summativ och formativ bedömning. Om hur bedömning ofta används för att sortera i stället för att stödja. Just det sistnämnda är kärnan i Anders forskning där han varmt vurmar för den kontinuerliga bedömningsprocessen, där elever får återkoppling och en djupare förståelse för ämnet med formativ bedömning.
LÄS MER: Forskaren som vill forma bedömning till något bättre
Anders Jönsson, professor i didaktik, berättar om sitt intresse av att veta vad andra vet.
Professor Erland Björklund berättar om den kemiska cocktail som skapas av vårt avloppsvatten i vår natur.
Näste professor till talarbordet är Erland Björklund, den analytiske kemisten som skapade nationella rubriker i radio, tidningar och TV och med ett av sina forskningsprojekt. "Hönsskit ska rena Hanöbukten". Det vår nye professor i analytisk kemi sysslar med är nämligen vattenrening, och då specifikt i vårt närområde där Hanöbukten visat tydliga tecken på att inte må så bra.
– Helge Å som passerar oss här precis bredvid börjar uppe i Småland. Den har ett antal reningsverk, stora industrier och deponier. Summan av det kemiska trycket hamnar till slut i Hanöbukten, berättar Erland.
– Låt mig ta ett exempel, fortsätter Erland. Du har ont i axeln och tar en Voltaren värktablett. Den metaboliseras i kroppen, men det mesta omvandlas inte ett dugg utan du kissar och bajsar ut det mesta. Via toastolen hamnar läkemedlet i reningsverket, som i dag inte kan rena vattnet från läkemedel, varpå det i stället hamnar i vår natur. Men med våra nya filter kommer inte en endaste molekyl från Voltaren att komma förbi reningsverket.
Efter att Ulf Lundells "Öppna landskap" klingat ut från trion bredvid scenen är det en kort presentation av åra nya docenter, alltså de som arbetat sig vidare mot högre vetenskaplig kompetens sedan sina doktorsexamina, fem till antalet denna ljumma sommarkväll. Var och en får berätta kort vad de forskar om innan de får blommor och diplom ur rektorns och vice rektorns händer.
Christoffer Dahl har granskat allt från läroböckernas omslag, förord, bilder och illustrationer till hur de i text presenterar ämnet och författare.
Actionhjälten Strindberg och blodtörstige Shakespear
Nu är det dags för kvällens "förhör". Fyra har försvarat sina doktorsavhandlingar men blott en har lyckats undvika genrep av obligatoriska promoveringen i Lund som olyckligt nog infaller samtidigt som vår Högskolans dag.
– Som jag har förstått det så läggs mycket vikt på att fånga läsintresset hos eleverna och att få ämnet att framstå som hippt och fullt av "action". Kan du ge några exempel på detta? Frågar Håkan Pihl den ende närvarande disputanden Christoffer Dahl.
– Många tror tyvärr att man måste skapa ett intresse för litteratur; att den inte kan tala för sig själv och inte är intressant i sig, utan att man måste göra den iögonfallande med suggestiva formuleringar där Strindberg framställs som en actionhjälte och Shakespear som blodtörstig, svarar Christoffer Dahl, nybliven doktor i humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap.
Efter "grooviga" toner signerade Paul Simon har turen kommit till de pedagogiska karriärstegen för våra meriterade och excellenta lärare. För andra gången i kväll äntrar Andreas Håkansson scenen, denna gång i sällskap med Sharon Ahlqvist och Andreas Redfors (excellent). Men vad krävs då för att skapa bra undervisning?
– Det handlar om att man måste tycka om sitt ämne och man måste tycka om sina studenter. Och om man jobbar inom lärarutbildningen som jag gör så ser man även eleverna därute som våra studenter ska träffa så småningom. Detta räcker långt tycker jag för att skapa bra undervisning, säger Sharon Ahlqvist som är universitetslektor i engelska.
Marie Lindblom valdes till Årets medarbetare.
Premiär för nytt pris
För första gången någonsin delar Högskolan Kristianstad ut ett pris till "årets medarbetare". Priset omfattar alla medarbetare på högskolan och alla har dessutom möjlighet att nominera. Det ligger en spänd förväntan innan vi får veta vem av de åtta nominerade som får priset.
– Jag har haft förmånen att få vara här och utrymme att få utvecklas, både yrkesmässigt och personligt. Det tackar jag för! Men det här gör man inte själv, så jag vill tacka alla mina duktiga medarbetare och kollegor, särskilt de närmsta. Utan er hade det aldrig gått, tackar Marie Lindblom, ekonom som nu alltså utsetts till årets medarbetare.
Joakim Strömbladh och Amelie Darhult Störby delar på 25 000 kr för bästa kandidatuppsats inom Ekonomutbildningen.
Efter att Amelie Darhult Störby och Joakim Strömbladh tagit emot priset för bästa kandidatuppsats inom Ekonomutbildningen lämnas ordet över till Östen Gunnarsson från Sparbanksstiftelsen 1826. Han delar ut samverkanspriserna till personal och studenter innan det är dags för årets alumn som tilldelas priset för sitt "otroliga engagemang som kontaktperson för Ekonomprogrammets verksamhetsförlagda utbildning".
– Jag studerade vid Högskolan Kristianstad mellan 2010–2013 och sedan dess har jag jobbat på Folksam. I mitt jobb försöker vara med på mässor med för att träffa studenter och rekrytera sommarvikarier, vilket vi får många från högskolans Ekonomprogram. I år har vi också varit VFU-handledare till två studenter, berättar årets alumn Robert Le i sitt tacktal innan han tar emot publiken applåder.
Har man arbetat i statens tjänst i 30 år belönas man för "nit och redlighet" med medalj, klocka eller en vas. I år är det åtta personer som fått välja mellan de tre alternativen, varav en är Högskolan Kristianstads nuvarande rektor. Blommor, klockor och medaljer delas ut innan kvällen avrundas med mat och mingel i den ljumma kvällssolen. Sammanlagt är det 33 personer som tackats och prisats, det vill säga 33 individuella skäl att fira denna alldeles vår egen sommarkväll.
Utmärkelser Högskolans dag 2016
Professorer
Jean O. Lacoursière
Anders Jönsson
Erland Björklund
Docenter
Liselotte Jakobsson
Andreas Håkansson
Barbro Bruce
Eric Chen
Ulf Ericsson
Disputerade
Pernilla Garmy
Miguel Inzunza
Ola Svahn
Christoffer Dahl
Excellenta lärare
Andreas Redfors
Meriterande lärare
Andreas Håkansson
Sharon Ahlqvist
Årets medarbetare
Marie Lindblom
Bästa kandidatuppsats (Ekonomutbildningen)
Amelie Darhult Störby och Joakim Strömbladh
Samverkanspriset (personal)
Anna-Karin Edberg
Samverkanspriset (student)
Maja Lundqvist, Sara Debeljak, Olivia Ingemansson, Elinor Wessman, Oliver Blennborn, Filip Helmersson, Viktoria Hermansson och Per Granberg
LÄS MER: Språkbanken – en källa till kunskap och vänskap
Årets alumn
Robert Le från Folksam
Nit och redlighet – för lång och trogen tjänst som statligt anställd i 30 år
Ingemar Holgersson
Stefan Renvert
Albert Westergren
Jörgen Nilsson
Håkan Pihl
Christina Göransson
Joachim Regnell
Solveig Perjos
Text och foto: Fabian Rimfors
Docenterna Barbro Bruce, Liselotte Jakobsson, Andreas Håkansson, Eric Chen och Ulf Ericsson.
Meriterande lärarna Sharon Ahlqvist och Andreas Håkansson samt 'X é lente' läraren Andreas Redfors.
Fem studenter från oktetten som fick samverkanspriset för sina projekt Språkbanken och Läxhjälpen
Anna-Karin Edberg för Högskolan Kristianstad och Sparbanksstiftelsen 1826 samverkanspris.
Utöver rektor tackades Ingemar Holgersson, Stefan Renvert, Jörgen Nilsson och Albert Westergren för 30 år i statens tjänst.