Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Matlådor och munhälsa i ny studie
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Matlådor och munhälsa i...
15 nov. 2016 /Nyhet /Forskning /Samverkan

Matlådor och munhälsa i ny studie

"Jag trodde inte att kosten påverkade så mycket!" Uttalandet kommer från en man med diabetes typ 2. Han är en av tio deltagare som under fjorton dagar fått specialkomponerad mat levererad hem till dörren.

Kålpudding med brunsås, lingon och grillade grönsaker.Kålpudding med brunsås, lingon och grillade grönsaker.

Kalkonbiffar med grillade grönsaker. Fredagsmys med chips på jordärtskockor. Detta är några av inslagen i den specialmeny som tio diabetespatienter följt under de gångna veckorna. På torsdag får de sätta sig i tandläkarstolen, för att visa om kosten haft någon inverkan på munhälsan.

Studien är ett samarbete mellan Centralsjukhuset i Kristianstad, det medicinska forskningscentret Igelösa Life Science och åtta forskare på Högskolan Kristianstad, under ledning av Cecilia Widén, forskare i fysiologi i forskningsmiljön Oral hälsa - Allmänhälsa - Livskvalitet (OHAL). Tillsammans ska man belysa sambandet mellan kost och munhälsa hos diabetiker.

– Vi brukar säga att munnen är kroppens spegel. Vi vet sedan länge att diabetespatienter är infektionskänsliga – framför allt om de har pendlande blodsockervärden. De får ofta blödningar i tandköttet, vilket leder till svårläkta infektioner och sämre munhälsa, säger tandläkare Viveca Wallin Bengtsson.

Genom att äta långsamma kolhydrater kan blodsockret komma i bättre balans. På Igelösa Life Science har man därför tagit fram en meny baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, fet fisk, magert kött och rapsolja. Diabetespatienterna i studien har fått maten hemtransporterad i små lådor och burkar, noggrant markerade med innehåll och instruktioner, färdiga att värmas och sättas på bordet. 

Från lunchlåda till fredagsmys – och mycket frukt och grönsaker däremellan. Viktoria Olsson, Viveca Wallin och deras kollegor hoppas kunna utröna hur kosten från Igelösa påverkar diabetespatienternas munhälsa.

Från lunchlåda till fredagsmys – och mycket frukt och grönsaker däremellan. Viktoria Olsson, Viveca Wallin och deras kollegor hoppas kunna utröna hur kosten från Igelösa påverkar diabetespatienternas munhälsa.

– I början var en del lite fundersamma över maten, medan andra var väldigt entusiastiska. Men det verkar som att flera upplever en förändring i hälsan på väldigt kort tid. Några har vittnat om att de redan kunnat sänka sina insulindoser, säger Viktoria Olsson, som är lektor i mat- måltidskunskap.

Denna vecka går de tio deltagarna, och deras respektive, in på slutspurten efter fjorton dagar med specialkomponerad kost. Men kanske kan denna tidsbegränsade studie också inspirera till en mer långsiktig förändring av matvanorna.

– Flera av deltagarna har redan frågat efter enskilda recept och vi har kunnat förmedla några. Men framför allt handlar det ju om ett nytt tankesätt vad gäller kosten, vilka råvaror man använder och hur mycket och hur ofta man äter, säger Viktoria Olsson.

Hon och kollegorna hoppas att denna pilotstudie så småningom kan följas upp i en större studie, där fler deltagare medverkar under längre tid.

– Förhoppningsvis kan det generera ytterligare en pusselbit i kunskapen om kostens betydelse. Detta handlar om patientgrupper som har det kämpigt, och kan man underlätta för dem med enkla medel i vardagen, så är väldigt mycket vunnet, säger Viktoria Olsson.

Text och foto: Kerstin Weman Thornell

Forskare i studien

Viveca Wallin Bengtsson (universitetsadjunkt/övertandläkare)
Pia Andersson (biträdande professor oral hälsa)
Viktoria Olsson (lektor i mat- och måltidskunskap)
Albert Westergren (professor i omvårdnad)
Ann-Sofi Rehnstam-Holm (professor i mikrobiologi)
Cecilia Widén (forskare i fysiologi)
Stefan Renvert (professor i oral hälsovetenskap)
Rutger Persson (professor i oral hälsovetenskap)
Pernilla Karlgren Andersson (tandsköterska)

Sesamstekt lax, sesamchilisås, svart ris, broccoli, rödlök och morötter.

Igelösas meny

Torsdag 3 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Fransk grönsakssoppa, basilikapesto, fullkorn
Dessert: äppelkompott, vaniljyoghurt, Igelösaströssel
Mellanmål: apelsin + mandel
Middag: Korv stroganoff, råris, gröna ärter

Fredag 4 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Laxpudding, dill och senapsyoghurtsås, blomkål och vitkålssallad med quinoa
Mellanmål: päron + böntryffel med apelsinsmak
Middag: Aubergine pizza, vitkålssallad med linser, basilikapesto yoghurtsås
Fredagsmys

Lördag 5 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Morots och kokosmjölksoppa, röda linser och räkor, fullkorn
Mellanmål: äpple + valnötter
Middag: Grillad kyckling, senapssås, grillade grönsaker
Dessert: chokladkaka, blåbär, vispad grädde

Söndag 6 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Lax med saffranssås, fullkorn, ratatouille
Mellanmål: päron + böntryffel med konjaksmak
Middag: Kalops, blandade grönsaker, fullkorn

Måndag 7 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Italienska hirsbiffar, basilika och soltorkad tomat yoghurtsås, grillade grönsaker
Mellanmål: apelsin + mandel
Middag: Pasta med kycklingfärssås

Tisdag 8 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Sesamstekt lax, svartris, sesam-chilisås, broccoli och morötter
Mellanmål: äppel + mörk chokladbit
Middag: Potatisbiffar med fetaost och soltorkade tomater, grillade grönsaker, tomatgräddsås

Onsdag 9 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Svampsoppa, fullkorn och zucchinibröd
Mellanmål: päron och valnötter
Middag: Kålpudding, brunsås, lingon, grillade grönsaker

Torsdag 10 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Ärtsoppa med tuppkorv ock lök, senap
Dessert: äppelkompott, vaniljyoghurt och Igelösa strössel
Mellanmål: apelsin + mandel
Middag: Indiska hirsnuggets, tzatzikisås, grillade grönsaker

Fredag 11 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Torsk med dillsås, fullkorn, grillade zucchini och fänkål
Mellanmål: apelsin + mörk chokladbit
Middag: Kalkonbiffar, fullkorn medelhavssmak, grillade grönsaker och soltorkade tomatsås
Fredagsmys: Hirs chips med varmrökt lax röra

Lördag 12 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Fisksoppa, ajvaryoghurt, fullkorn
Mellanmål: äpple + valnötter
Middag: viltstek, rödvinssås, grillade grönsaker och fullkorn med skogssvamp
Dessert: katrinplommonkompott, vaniljyoghurt och Igelösa strössel

Söndag 13 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: varmrökt lax, senap och dill yoghurtsås, broccoli och blomkål med fullkorn
Mellanmål: apelsin + mörk chokladbit
Middag: Paprikasoppa, apelsin yoghurt, grillade sötpotatis och fullkorn

Måndag 14 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Grönsakslasagne, vitkål och bönsallad och basilika pesto yoghurt
Mellanmål: päron + böntryffel med apelsin smak
Middag: kyckling och grönsakssoppa med fullkorn

Tisdag 15 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Köttbullar, lingon, brunsås, fullkorn med skogssvamp, grillade grönsaker
Mellanmål: äpple + katrinplommonkaka
Middag: Hirsbiff, ajvar yoghurtsås, blandade grönsaker

Onsdag 16 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Fiskburgare, fullkorn, grillad grönsaker och pepparrotsyoghurtsås
Mellanmål: apelsin + mandel
Middag: Tuppkorv, rotmos, fullkorn med ärtor och lök, surkål, senap och ketchup

Uppdaterad: 2017-01-02 av Sofia Johansson

Sidansvarig: Jakob Nord

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025