Ny bok med verktyg och inspiration för innovation
Under fem år har Högskolan Kristianstad och Krinova Incubator & Science Park arbetat tätt tillsamman med att skapa ett gemensamt utvecklings- och innovationsstöd, innovationsarenan. Nu finns alla erfarenheter och verktyg paketerade i en bok som presenterar detta gemensamma arbete och bjuder på några av de utvecklingsprojekt som vuxit fram i Innovationsarenan.
Lena Persson, vicerektor för samverkan, under bokpresentationen av Innovationsarenan.
Lösningar på samhällets alltmer komplexa utmaningar och behov skapas sällan inom en enskild sektor. Snarare är det samarbeten i gränslandet mellan olika sektorer, kompetenser och synsätt som är vägen fram för en positiv samhällsutveckling. Därför skapades detta gemensamma utvecklings- och innovationsstöd, Innovationsarenan, av Högskolan Kristianstad och Krinova gemensamt.
Innovationsarenan är byggd för att vara en kraftfull innovationsdrivande projektplattform och mötesplats i samverkan mellan akademi, näringsliv och samhälle i en naturlig testmiljö.
– Vi har ett uppdrag att stödja och utveckla samverkan mellan akademin, näringslivet och offentlig sektor och det gör vi på många olika sätt. Att bygga ett gemensamt utvecklings- och innovationsstöd har varit ett framgångsrikt koncept som lyfts fram som det goda exemplet i Skåne och i Sverige, säger Lena Person, vicerektor för samverkan på Högskolan Kristianstad
Modellen för Innovationsarenan är byggd på för att högskolans och omvärldens resurser och kompetenser på ett så effektivt sätt som möjligt ska komma till nytta. I boken med namnet Innovationsarenan – en katalysator för innovation och utveckling blir detta budskap lita tydligt som lättillgängligt.
– Boken lyfter fram goda exempel där innovationsarenans arbetssätt och personal gjort skillnad för de personer som haft en idé och vill vara med att utveckla samhället. Detta kan inspirera andra och underlätta för andra medarbetare att ta först steget, förklarar Lena.
I boken presenteras fem fall med lyckade projekt som blivit till i Innovationsarenan under de fem första åren. Det är allt från miljöcertifierad fiskodling i kretslopp i Tollarpstrakten till ett diagnosverktyg med tillhörande utbildningspaket som hjälper vårdpersonal att bedöma risk för undernäring i hela Sverige. Innovationsarenans olika verktyg och modeller lyfts också fram i boken, som egentligen blickar framåt i stället för de fem år som gått sedan starten.
– Det är nu det roliga börjar! Basen är byggd, strategin utarbetad och verktygslådan riggad, avslutar Lena Persson.
Text: Fabian Rimfors
Foto: Lovisa Wallin
Torben Olsson, ledare för Innovationsarenan, och Lena Persson, vicerektor för samverkan, presenterade boken under rektorslunchen.