Från åker till campus på några få minuter
Varje år så här års firar vi Högskolans dag. Men det är verkligen inte varje år vi jubilerar som lärosäte. Det har nu gått 40 år sedan Högskolan Kristianstad bildades så därför är årets upplaga av Högskolans dag extra speciell.
I sedvanlig ordning hälsar rektor Håkan Pihl välkommen och introducerar kvällens konferencier, prorektor Agneta Ljung Djärf, och allt är som det brukar på denna, studenternas och medarbetarnas, alldeles egna dag. Men ganska snart känner vi historiens vingslag genom aulan och via en cykelbana norr om campus slungas vi flera hundra år tillbaka i tiden. Det är sektionschefen Henrik Svensson, som i kväll hellre titulerar sig geograf, som på några minuter tar med oss i en tidskapsel till borgmästare Johan Petrejus mark 1702.
– 40 år i all ära, men välkomna till Stora tegelgårdsåkern, hälsar Henrik Svensson och syftar på den mark där studenter och lärare odlar sin kunskap i dag, 315 år senare.
Nästa programpunkt blickar också bakåt och frotterar i det förflutna. Kaj Björk, rektor mellan 1977 och 1993, förklarar att utbildningstraditionen i nordöstra Skåne är längre än den i Lund. Redan 1243 höll präster vid dominikanerklostret i Åhus en teologisk klerkutbildning i logik.
– Och strax efter att Universitetet i Lund hade bildats, närmare bestämt 1680, krävde ett gäng präster att universitetet skulle flyttas till nybildade staden Kristianstad. Här var det tryggt från snapphanar och här var gatorna rena, berättar Kaj Björk.
När Kaj själv berättar om hur lärosätet kom till och hur det fungerade de första åren skapar det perspektiv.
– Under högskolans första läsår hade vi 860 studenter, varav 576 på heltid, och vi hade satt ett mål på 4 000–5 000 studenter när skolan var fullt utbyggd. 1994 var vi utspridda på tolv olika ställen i staden men efter mycket trassel och spännande konflikter fick vi så beskedet att regementet skulle läggas ner och att vi kunde flytta hit. Då var vi 4 400 studenter, upplyser Kaj Björk innan nuvarande rektorn Håkan Pihl överlåter utmärkelsen Rector Emeritus Maximus till Kaj, som inte bara är Högskolan Kristianstads förste, utan även meste rektor med sina 16 år på posten.
Rektor Håkan Pihl lämnar över nyinstiftade hedersutmärkelsen Rector Emeritus Maximus till högskolans förste rektor Kaj Björk.
Henrik Fritzon, regionstyrelsen ordförande som lyfter vikten av högre utbildning på orter utanför de stora städerna.
Sedan följer tal ur både regionala och lokala perspektiv. Först Henrik Fritzon, regionstyrelsen ordförande som lyfter vikten av högre utbildning på orter utanför de stora städerna. Därefter pratar kommunalrådet Pierre Månsson om att högskolan fyller tomrummet militären och halva länsstyrelsen lämnade bakom sig, och att Högskolan Kristianstad numer är ett av benen staden vilar på.
– Högre utbildning gör folk klokare och ger oss bättre insikter, och ett bättre samhälle, säger Fritzon och tackar å Regions Skånes vägnar för ett fint samarbete.
Professorer, docenter, disputerade et al
Högskolan Kristianstad har 31 professorer för närvarande. Två av dem har tillkommit under det gångna året: Sven-Olof Yrjö Collin och Kristina Juter. Sven-Olof, professor i företagsekonomi med inriktning företagsstyrning, blev en gång i tiden installerad i Kristianstad och är nu tillbaka sedan han blivit kallad av rektor. För Kristinas del är det i dag, på Högskolans dag, som hon blir formellt installerad som professor i matematikdidaktik. För nästan exakt ett år sedan disputerade hon med sin avhandling om studenters begreppsutveckling inom analys och hantering av gränsvärdesbegrepp.
Som nyinstallerad professor är det Kristina Juter som fått välja musik, varpå Elin Melander och Tove Wantzin tar ton tillsammans med gitarren och framför Walk The Moons ”Shut up and dance” i en vacker akustisk version.
Efter professorerna är det de nya biträdande professorernas tur att äntra scenen. Ann-Christin Janlöv, Barbro Bruce, Eva Clausson, Kari Rönkkö och Eric Chen kallas fram. Ulf Ericsson var tyvärr förhindrad att komma. Alla får de sina blommor och diplom, och dagen till ära vars 40 sekunder att yppa några ord.
Ann-Christin Janlöv och Eva Clausson, kallas fram igen, fast nu som docenter och tillsammans med Oscar Andersson som får förklara vad han har forskat på.
Två personer har också disputerat. Seida Erovic Ademovski om andedräkt och Marie Nilsson om det salutogena i lärarrollen. Båda spikade de sina avhandlingar i hus 17 på campus under våren och båda fick de stor medial uppmärksamhet.
Det pedagogiska erkännandet
Den ljumma försommarkvällen har nu kommit till punkten att meritera den pedagogiska delen av läraryrket inom högre utbildning. Prorektor Agneta Ljung Djärf kallar fram Eva Gustavsson som undervisar i företagsekonomi med inriktning redovisning och ekonomistyrning. Som tecken på sin pedagogiska förmåga får hon blommor och diplom av rektor Håkan Pihl.
En person som hjälper pedagogerna att nå ut med sin pedagogik är Årets medarbetare, som ”med värme, kunnande och personligt engagemang bidrar till att Högskolan Kristianstads lärare har enastående förutsättningar för att arbeta med god kvalitet”. För detta belönas Dan Wirdefalk utöver blommor och diplom även får en check på 20 000 kronor som tecken på sina kollegors uppskattning.
Prisutdelningen fortsätter som en stafett genom salen. Samverkanspriserna delas ut av Sparbankstiftelsen 1826. Bland personalen går det till Erland Björklund och Ola Svahn, ”som lyckats samverka över hela södra Östersjön, vilket framför allt miljön kommer att vinna på när den renas från läkemedelsrester och mikroföroreningar. Deras projekt MORPHEUS har dessutom dragit in 15 Mkr i medel från EU:s regionala utvecklingsfond”, lyder motiveringen.
Studenternas och före detta studenternas pris
Sara Linderoth får studenternas samverkanspris för sin insats som mentor i högskolans Näktergalenprojekt.
– På frågan ”vad är en mentor” fick jag en gång ett svar av ett av barnen i Näktergalen att ”det är en fin människa som man längtar efter att göra roliga saker med, berättar Sara när hon tar emot priset och samtidigt förvånas över att det är hon personligen som får de 10 000 kronorna utmärkelsen ger.
Näst på tur är utmärkelsen Bästa kandidatuppsats, som i år går till ekonomstudenterna Malin Magnusson och Sandra Stilling med motiveringen ”Förändring i ledningsgruppens sammansättning och dess påverkan på kapitalmarknaden med kontextuellt handlingsutrymme i fokus: En studie på den svenska marknaden”.
Näst sista programpunkten är Årets alumn, som går till Muntadher Dakhil med motiveringen ”mindre än ett år efter examen blev Muntadher klinikchef på Oral Care i Kristianstad. Och ännu en gång tomtade han på julafton för barn i flera städer. Muntadher är en förebild i många bemärkelser.”
Innan Tove och Elin spelar kvällens sista låt, Darins ”Jag må du leva i dag”, ska fyra personer få utmärkelser för lång och trogen tjänst. De fyra som nu arbetat 30 år som statligt anställd och nu belönas för Nit och redlighet med medalj, Ernst Billgren-vas eller klocka är Ingela Jeppsson, Bo Nilsson, Inga-Britt Lindh och Lise-Lotte Jakobsson.
Snipp, snapp, snut, så var Högskolans dag slut,
men firandet fortgår året ut!
Text och foto: Fabian Rimfors
Sveriges Radio: 40-årig högskola viktig för norra Skåne
Högskolans dag 2017
Rector Emeritus Maximus
Kaj Björk (rektor 1977–1993)
Nya professorer
Sven-Olof Yrjö Collin
Kristina Juter
Nya biträdande professorer
Ann-Christin Janlöv
Barbro Bruce
Eva Clausson
Kari Rönkkö
Eric Chen
Ulf Ericsson (ej närvarande)
Nya docenter
Oscar Andersson
Ann-Christin Janlöv
Eva Clausson
Disputerade
Seida Erovic Ademovski
Marie Nilsson
Meriterad lärare
Eva Gustavsson
Årets medarbetare
Dan Wirdefalk
Samverkanspriset personal
Erland Björklund och Ola Svahn
Samverkanspriset student
Sara Linderoth
Bästa kandidatuppsats
Malin Magnusson och Sandra Stilling
Årets alumn
Muntadher Dakhil
Nit och redlighet
Ingela Jeppsson
Bo Nilsson
Inga-Britt Lindh (ej närvarande)
Lise-Lotte Jakobsson (ej närvarande)
Sven-Olof Yrjö Collin kallades som professor av rektor under 2016.
Högskolan nya biträdande professorer: Ann-Christin Janlöv, Barbro Bruce, Eva Clausson, Kari Rönkkö och Eric Chen.
Oscar Andersson är en av högskolans nya docenter.
Marie Nilsson försvarade nyligen sin avhandling om det salutogena i lärarrollen.
Eva Gustavsson kan nu titulera sig meriterad lärare.
Dan Wirdefalk, Årets medarbetare, som sprider lugn och värme kring sig.
Sara Linderoth fick samverkanspriset student för sitt arbete i mentorsprojektet Näktergalen.
Erling Emsfors delar ut priset för Bästa kandidatuppsats till ekonomstudenterna Malin Magnusson och Sandra Stilling.
Muntadher Dakhil blev Årets alumn för sitt enastående arbete som tomte och att han mindre än ett år efter sin examen blivit klinikchef på Oral Care i Kristianstad.
Ingela Jeppsson och Bo Nilsson är två ur kvartetten som belönades för nit och redlighet i statens tjänst.
Tove Wantzin och Elin Melander förtrollade försommarkvällen med sin stämsång och gitarr.