Köttmöte: Svensk köttforskning och framtid
Vad händer inom svensk köttforskning och vart vill vi i framtiden? Hur skulle vi kunna formera oss i relation till exempelvis den nya livsmedelsstrategin och framtidens proteinutmaning? Forskare och näringsliv samlas för att dryfta framtidens möjligheter och utmaningar inom svensk köttnäring.
Enligt Jordbruksverket äter vi mer kött än någonsin; 87,7 kg per person under 2016 visar en färsk studie. Det är en ökning med ett halvt kilo sedan året innan och i kölvattnet kommer en rad stora utmaningar men också möjligheter att fortsätta att utveckla och sprida hållbara system för produktion och konsumtion av kött .
– Huvudsyftet med dagen är att skapa dialog och kontakter men även att få en möjlighet att inspireras och lära oss något nytt, säger Viktoria Olsson, universitetslektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad som genom forskningsmiljön MEAL är värd för mötet.
En rad forskare och företag föreläser om vad som händer inom svensk köttforskning och därpå följer en diskussion om hur man ska arbeta vidare med den samlade kunskapen. Inom vilka områden och vad behöver beforskas?
Fredag 10 mars kl 11.00
Högskolan Kristianstad, Gastronomi, hus 180, föreläsningssalen
Program
Från kl 10 – kaffe och visning av metodkök och sensoriklaboratorium
11.00 Viktoria Olsson, HKR och Anders Karlsson, SLU välkomnar
11.10 Inspirationsföredrag: Skånska Vilt AB i Sjunkaröd med Pär-Ola Andersson, VD Skånska Vilt
11.40 Inspirationsföredrag: Köttbranschen ur vårt perspektiv, Anna Månsson, inköpare HKScan AGRI och Patrik Holm Thisner, VP Quality and Corporate Responisibility, HKScan
12.20 Lunch på restaurang Metropol
13.00 På gång inom svensk köttforskning
- Mobil slakt, Anders Karlsson, professor, inst. för husdjurens miljö och hälsa, SLU
- Försök och möjligheter på Götala nöt- och lammköttscentrum, Anna Hessle, forskare, Inst. för husdjurens miljö och hälsa, SLU
- Möjligheter till köttforskning i Kristianstad, Viktoria Olsson, Mat- och måltidskunskap, HKR
- Köttforskning vid institutionen för molekylära vetenskaper, Galia Zamaratskaia samverkanslektor i matens kvalitet, SLU
14.00 Hur går vi vidare? Behov och intresse av framtida satsningar. Diskussion ledd av Anders Karlsson, SLU.
15.30 Slut