Gå direkt till innehåll.
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
In English
  • {{ node.Name }}
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
{{ prevNode.Name }}
{{ node.Name }}
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.Name }} {{ node.Name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Forskning ska göra insekter till kulinarisk delikatess
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Forskning ska göra...
09 jan 2018 /Nyhet /Forskning /Samverkan

Forskning ska göra insekter till kulinarisk delikatess

Hur ska insekter bli accepterat som ingrediens i mat? Och hur vet vi att "insektsmaten" är säker att äta? Det är två frågor som livsmedelsprofessor Karin Wendin och hennes forskargrupp ska utreda de närmaste två åren. Nu får projektet Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess 1,4 Mkr av KK-stiftelsen, och ytterligare 1,2 Mkr från näringslivet, för att finna svaren.

– Forskningsprojektet kommer i huvudsak att fokusera på insekters beredning till mat och hur man kan lagra den, men vi kommer även att titta på regelverk och hur vi kan lösa de hinder och begräsningar som finns i dag, säger Karin Wendin, projektledare och professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Utöver Sveriges lantbruksuniversitet och RISE Research Institutes of Sweden finns fyra företag med i projektet för att bidra med kunskap om produkt- och affärsutveckling, framför allt vad gäller produktutveckling och lämpliga förpackningslösningar.

– Vi tar ett helhetsperspektiv och målet är att utveckla ny kunskap för att skapa kulinariska och attraktiva rätter med insekter som matlagningsingrediens, så att vi så småningom kan acceptera insekter som mat, säger Karin Wendin.

I projektet ingår sammanlagt fyra forskare från Högskolan Kristianstad: Karin Wendin, Viktoria Olsson, Sarah Forsberg och Ingemar Jönsson, samt sex personer från näringslivet, projektet pågår 2018–2019.

Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess.

Text: Fabian Rimfors

Uppdaterad: 2018-02-05 av {{changedby.Name}} {{changedby.Name}}
Sidansvarig: {{pageresponsible.Name}} {{pageresponsible.Name}}
Dela
Dela

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023
Följ oss

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023