Gå direkt till innehåll.
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
In English
  • {{ node.Name }}
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
{{ prevNode.Name }}
{{ node.Name }}
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.Name }} {{ node.Name }}
  1. HKR
  2. Forskning
  3. Forskningsmiljöer
  4. MEAL - Food and Meals in Everyday Life
  5. Research projects
  1. HKR
  2. Forskning
  3. Forskningsmiljöer
  4. MEAL - Food and Meals in...
  5. Research projects

Forskningsprojekt: Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess

Hur ska insekter bli accepterat som ingrediens i mat? Och hur vet vi att "insektsmaten" är säker att äta? Det är två frågor som forskningsprojektet "Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess" ska utreda under 2018–2019. Projektet har fått 1,4 Mkr av KK-stiftelsen, och ytterligare 1,2 Mkr från näringslivet.

Frukost med insekter i, frukostbröd, fröknäcke och granola.Exempel på insektsmat: frukostbröd, fröknäcke och granola.

Forskningsprojektet kommer i huvudsak att fokusera på insekters beredning till mat och hur man kan lagra den, men vi kommer även att titta på regelverk och hur vi kan lösa de hinder och begräsningar som finns i dag. Vi tar ett helhetsperspektiv och målet är att utveckla ny kunskap för att skapa kulinariska och attraktiva rätter med insekter som matlagningsingrediens, så att vi så småningom kan acceptera insekter som mat.

Medlemmar i forskningsprojektet


Från uppstartsmötet 6 februari 2018. På bilden: Viktoria Olsson HKR, Susanna Rask Solina, Maud Langton SLU, Sarah Forsberg HKR, Fredrik Davidsson Geoloc, Johanna Gerberich HKR, Peter Andersson Solina, Karin Wendin HKR, Urban Nilsson Tetra Pak, Johan Berg RISE, Marie Lindblom HKR, Maria Gustavsson HKR.

Medlemmar i projektet från Högskolan Kristianstad:

Karin Wendin, projektledare, professor i Mat- och måltidsvetenskap, prodekan och forskningsledare för MEAL.
Johanna Gerberich, universitetsadjunkt i Mat- och måltidsvetenskap.
Viktoria Olsson, universitetslektor i Mat- och måltidsvetenskap.
Sarah Forsberg, universitetsadjunkt i Mat- och måltidsvetenskap.
Ingemar Jönsson, Professor i teoretisk och evolutionär ekologi och forskningsledare för MABH.

Utöver expertpartners Sveriges lantbruksuniversitet och RISE Research Institutes of Sweden finns fyra företag med i projektet för att bidra med kunskap om produkt- och affärsutveckling, framför allt vad gäller produktutveckling och lämpliga förpackningslösningar:

  • Atria Scandinavia
  • Solina Sweden AB
  • Tetra Recart AB
  • Geoloc AB

KK-stiftelsen har i december 2017 beviljat anslag till 21 forskningsprojekt som genomförs i samverkan mellan högskola och näringsliv.

Goda och nyttiga insektsrecept

Vi har inom forskningsprojektet tagit fram smakprov på goda, nyttiga och hållbara insektsrecept. Här kan du ladda ner receptbroschyren.  (pdf, 472 kB)

Insektsbroschyr.

Enkla insektsrecept för frukost, fika och fest

Vi har inom forskningsprojektet tagit fram smakprov på goda nyttiga och hållbara insektsrecept. Här kan du läsa och ladda recepten! Nu kan du även se när Johanna bakar insektsrecepten för fika, klicka dig vidare på nedan länk.

Recept för frukost: frukostbröd, fröknäcke och granola

Recept för fika: brownies, äppelkaka och bondkakor 

Recept för fest: fritters, maskenade och majschips

Ladda ner vår receptbroschyr med alla recept

Vi har inom forskningsprojektet tagit fram smakprov på goda nyttiga och hållbara insektsrecept. Här kan du läsa och ladda recepten! Nu kan du även se när Johanna bakar insektsrecepten för fika, klicka dig vidare på nedan länk.

Recept för frukost: frukostbröd, fröknäcke och granola

Recept för fika: brownies, äppelkaka och bondkakor 

Recept för fest: fritters, maskenade och majschips

Ladda ner vår receptbroschyr med alla recept

Det gick inte att fullfölja begäran.

Projektledare

{{ staffmember.Name }}
{{ staffmember.Name }}
{{ staffmember.JobTitle }}
Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.
Visa kontaktuppgifter
E-post {{ staffmember.Email }}
Telefon {{ staffmember.Telephone }}
Digitalt möte: {{ staffmember.ZoomUrl }}
  • This page in English
  • Man & Biosphere Health
  • Forskning ska göra insekter till kulinarisk delikatess
  • Eat’em or not? Insects as a Culinary Delicacy (pdf, 457 kB)
  • State of the Art Report: Insects as Food and Feed (pdf, 381 kB)
Uppdaterad: 2020-04-28 av {{changedby.Name}} {{changedby.Name}}
Sidansvarig: {{pageresponsible.Name}} {{pageresponsible.Name}}
Kortadress: www.hkr.se/insektsmat
Dela
Dela

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023
Följ oss

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023