Första dubbelutbytet med asiatiska partneruniversitetet i full gång
För ett år sedan fick Högskolan Kristianstad 750 000 kr av STINT för att skapa en dubbel examen med ett kinesiskt universitet. Nu är utbytet i gång. Lärare och studenter är i Kristianstad för att undervisa och studera. Men målet är större än så.
Yifan Wo från Hangzhou Dianzi University tillsammans med sin svenske kollega Fredrik Frisk på campus i Kristianstad.
Yifan Wu är biträdande professor i datavetenskap på Hangzhou Dianzi University i södra Kina. Området är känt som ett IT-fäste och universitetet kompletterar Högskolan Kristianstads utbildningar mycket väl. Sedan två veckor befinner sig Yfan Wu i Kristianstad och håller gemensamma lektioner tillsammans med sina svenska kollegor.
Utbytet med det asiatiska partneruniversitetet är steg i det STINT-projekt* som så småningom ska utmynna i möjligheten att ta en dubbel examen, en så kallad ”double degree” på kandidatnivå i Software Development och högskoleingenjörsprogrammet Computer Science and Engineering, specialization in Internet of Things. Utbytet omfattar inte bara studenter, utan som i Yifan Wus fall även lärare,
– Vi börjar ju få en kort historia tillsammans. I dag håller jag i en gemensam lektion för internationella studenter tillsammans med en svensk kollega, säger Yifan Wu med ett brett leende.
Under sina två veckor i Sverige har han varit med i undervisningen på allt från lektioner till laborationer. På dagens lektion sitter 38 internationella studenter.
– Ni har fler studenter i era internationella program än vad vi har i våra, eftersom det är relativt nytt hos oss, påpekar Yifan Wu som en av skillnaderna mellan lärosätena. Jag tycker ni har välgenomtänkta och väldesignade lektionssalar, speciellt för laborationer. Så jag tycker det är ett väldigt bra program jag jobbar på dessa veckor.
Yifan Wu undervisar internationella studenter i datavetenskap.
Om två veckor går utbytet åt andra hållet. Då reser Fredrik Frisk till Wus universitet för att undervisa i motsvarande kurs och med på resan följer två svenska studenter.
– Just nu har vi som sagt både lärarutbyte och studentutbyte i gång, och det har vi aldrig haft tidigare, berättar en nöjd Fredrik som arbetat för detta ett bra tag. Intresset bland svenska studenter att resa till Kina har ökat bara genom att utbytet nu är i gång.
Ett av målen med just detta utbyte är att de båda partneruniversiteten ska bli familjära med att starta en gemensam utbildning på båda sidor av jordklotet.
– Sedan vill vi också ha ett tätare samarbete i slutet av utbildningarna också, säger Fredrik, så att våra studenter kan göra examensarbete i Kina och vice versa. Men det återstår en del praktikaliteter som måste lösas först. Ett av målen är en dubbel examen åt båda hållen.
Ännu så länge omfattar utbytet bara kurser, men målet är alltså mer. Högt på önskelistan finns VFU och praktikplatser så att studenter kan praktisera både i Kina och i Sverige.
– Från båda hållen vill vi att studenterna ska kunna göra sina examensarbeten på partneruniversitetet, gärna i samarbete med ett lokalt företag, berättar Fredrik.
Två år återstår av STINT-projektet och våren 2019 sker nästa utbyte.
* STINT är stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning.
Text och foto: Fabian Rimfors