En lugn oas för stressade studenter
Inga problem är för små eller för stora att prata om, menar Anna Hammer, kurator på studenthälsan vid Högskolan Kristianstad. På senare år har verksamheten skiftat fokus – från att främst plåstra om kroppen till att hjälpa till att läka själen.
Många studenter lever under ständig press och därför är det viktigt att Studenthälsan kan erbjuda en lugn och rofylld miljö.
På det runda bordet i Anna Hammers mottagningsrum ligger några lena stenar bredvid ett stort paket pappersnäsdukar. Det är här hon brukar sitta under samtalen. I stolen mittemot sitter ofta en student, med gröna krukväxter och högskolans vida gård i blickfånget.
– Det är en väldigt rofylld miljö. Det är nära och lätt att kliva in men samtidigt lite avskild från campus, vilket gör att de som söker sig hit känner att de bibehåller sin integritet.
Anna Hammer är en av kuratorerna på Studenthälsan vid Högskolan Kristianstad. De två andra, Johan Olsson och Birgit Wigerup-Carlsson, sitter i angränsande rum.
Tidigare låg verksamhetens tyngdpunkt främst på det fysiska måendet. En sjuksköterska fanns till hands för de studenter som sökte hjälp för kroppsliga åkommor. De som ville ha själavård fick söka sig till studentprästen.
Numera är studenthälsans verksamhet främst inriktad på den psykiska hälsan.
– På senare år har psykisk ohälsa blivit alltmer uppmärksammad, och allt fler människor söker hjälp för psykiska besvär, säger Anna Hammer.
Detta märks också i studenthälsans besöksstatistik. En vanlig vecka har hon ett femtontal enskilda samtal. De flesta studenter tar kontakt via e-post, varpå man bokar in en tid för träff. Men det händer också att studenter bara dyker upp i dörröppningen. Inte sällan med något panikslaget i blicken, då de just rusat ut från en föreläsning.
– Då känns det bra att kunna erbjuda studenten att sitta ner en stund och prata, och att vi sedan bokar in en tid för fortsatt samtal.
Även studenter som läser på distans kan dra nytta av studenthälsan då de kan samtala via telefon eller Skype, förklarar kurator Anna Hammer.
Studenterna ska lyckas ta sig igenom utbildningen
En del kommer en gång, andra kommer för mer regelbundna träffar.
– De flesta studenter stannar ju på högskolan några år, och under den tiden hinner det hända mycket i livet. Det kan vara allt från en misslyckad tenta eller svårigheter i samarbetet med kurskamraterna, till allvarligare psykisk ohälsa. Skulle det handla om allvarliga psykiska problem har vi möjlighet att lotsa studenten vidare, till exempel till vuxenpsykiatrin.
Inga problem är för små eller för stora för att prata om, konstaterar Anna Hammer. Ändå drar sig många för att söka hjälp. De försöker bita ihop och kämpa på in i det sista.
– Denna inställning kan förstås vara något positivt som de kan dra nytta av. Men i vissa fall kan det gå för långt. Därför vill vi få studenter att förstå när de behöver hjälp.
Anna Hammer betonar att studenthälsans främsta mål är att studenterna ska lyckas ta sig igenom utbildningen.
– Men man måste också se till hela människan och vara medveten om att varje individ bär med sig olika saker i bagaget när de kommer hit. Om man mår dåligt och är orolig eller deprimerad, kan det vara svårt att koncentrera sig på studierna. Allt hänger ihop.
Att sätta gränser och få tid för återhämtning
Själv har Anna Hammer tidigare arbetat inom barn-och ungdomspsykiatrin i Hässleholm. Sedan hon, för drygt ett år sedan, tillträdde tjänsten som kurator på Studenthälsan har hon fått djupare inblick i studenternas utsatta situation.
– Studenttillvaron innebär att leva under konstant press. Att vara stressad är ju inte skadligt i sig, förutsatt att man också får tillfälle till återhämtning. Många studenter behöver lära sig att sätta gränser och att avsätta tid till detta.
Från Studenthälsans håll erbjuds förebyggande hälsoarbete i grupp. På onsdagar brukar ett tjugotal studenter stråla samman för ett yogapass i gymnastiksalen på campus. De kan också delta i gemensamma mindfulness-träffar.
Anna Hammer och hennes kollegor försöker vara lyhörda för studenternas behov. En del har exempelvis svårt att hålla föredrag och muntliga examinationer, och därför planerar Studenthälsan en våga tala-grupp. Till hösten kommer de också dra i gång en grupp för studenter som prokrastinerar, det vill säga skjuter upp uppgifter till sista stund.
– Jag tycker att det är helt fantastiskt att högskolan kan erbjuda allt detta till sina studenter – och dessutom helt gratis.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell
Kuratorerna Johan Olsson, Anna Hammer och Birgit Wigerup-Carlsson är vana vid att möta studenter som behöver prata om sin situation. Det kan handla om allt, från lättare oro till svår ångest.