Sarah har en stor passion för mat och måltider
Sarah Forsberg var erfaren kock och utbildad gastronom när hon sökte sig till Magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap. Här fick hon upp ögonen för den offentliga måltiden – de tusentals portioner som dagligen serveras i skolor, i lunchmatsalar och på äldreboenden.
Sarah Forsberg ingick i den första kullen studenter på Magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap.
Det räcker att prata en kort stund med Sarah Forsberg, för att förstå att hon har en intensiv passion för mat och måltider. Under hela sitt vuxna liv har hon arbetat i nära anslutning till köket.
– Jag är kock i grunden och jobbade under många år på restauranger i både Sverige och Danmark. Men så småningom började det gå lite på rutin – jag kunde göra saker med förbundna ögon. Dessutom var arbetet fysiskt krävande och jag började få ont i kroppen.
Hon bestämde sig därför för att ändra inriktning, och i stället satsa på produktutveckling inom livsmedelsindustrin. Vägen dit gick via Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
”Jag njöt verkligen av att gå på föreläsningarna och att plöja igenom litteraturen.”
Efter tre års studier och avlagd examen fick hon en projektanställning på Findus. Men ett halvår senare återvände hon till högskolan där hon hade blivit erbjuden ett vikariat i köket, och senare också inhopp som lärare, på Gastronomiprogrammet. Väl på plats bestämde hon sig för att åter sätta sig i skolbänken, och läsa in Masterprogrammet i hälsovetenskap på deltid.
– Många av mina kurskamrater hade bakgrund i vården, men själv var jag tvungen att vinkla det jag lärde mig mot mat och måltider, som ju var mitt stora intresse.
Magisterprogrammet öppnade nya möjligheter
Halvvägs in i utbildningen fick Sarah Forsberg veta att ett alldeles nytt magisterprogram skulle dra i gång till vårterminen 2017, på temat mat- och måltidsvetenskap. Hon bestämde sig för att ta chansen. Under ett intensivt år läste hon båda utbildningarna parallellt, och jobbade samtidigt som lärare på Gastronomiprogrammet.
– Det var en tuff, men oerhört lärorik tid. Jag kände redan från början att magisterprogrammet var helt rätt för mig. Mat och måltider var ju det jag brann för, och jag njöt verkligen av att gå på föreläsningarna och att plöja igenom litteraturen. Det var fantastiskt kul.
Fyra magisterstudenter tog examen efter första året, och alla hade olika intressen och inriktning. Någon fördjupade sig i ett projekt om träningstillskott, någon annan ägnade sig åt veganska desserter, en tredje skrev om näringskvalitet på barns matvanor i relation till föräldrarnas kunskap. Själv intresserade hon sig för äldre personers upplevelse och acceptans av matdistributionen. Under året gjorde hon en studie, där ett antal seniorer fick beskriva hur de uppfattar måltiderna som levereras av kommunen.
”Att dessa måltider är goda och näringsriktiga är en grundförutsättning för en bra hälsa i samhället.”
Temat kändes ganska naturligt, då en stor del av undervisningen kretsade just kring måltider i offentliga sammanhang. På schemat fanns kurser i ämnen som berörde mat för många, konsumtionskritik och matvalens komplexitet.
– Den offentliga måltidssektorn är en viktig del i vardagen för så många människor. Det kan handla om vad våra barn äter på skolan, vad de anställda får i sig i lunchrestaurangen eller vad våra äldre får för mat på boendet eller genom hemtjänsten. Att dessa måltider är goda och näringsriktiga är en grundförutsättning för en bra hälsa i samhället.
Sedan hon tagit magisterexamen i mat- och måltidsvetenskap och masterexamen i hälsovetenskap, har Sarah Forsberg fortsatt som doktorand på Högskolan Kristianstad. Hon arbetar med ett forskningsprojekt om fingermat för äldre som har motoriska ätsvårigheter.
– Men det finns så oerhört många intressanta projekt man kan fördjupa sig i. Och vi märker också att det finns ett stort sug på arbetsmarknaden efter studenter som har både praktisk och teoretisk kunskap kring mat och måltider.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Lars Strandberg