Konferens om hälsa och lärande för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
Skolledarkonferensen Rektor med vetande lyfter i år frågan om rätten för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att få en likvärdig utbildning och skolans betydelse i ett livsperspektiv.
Förskolan och skolan spelar en viktig roll för att alla barn och elever ska må bra och utvecklas i sitt lärande. Där läggs en viktig grund för alla barn och elever i ett livsperspektiv. Ändå får många barn och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättning (NPF) inte det stöd de har rätt till, vilket konstateras bland annat i Specialpedagogiska skolmyndighetens rapport Villkor för utbildning från 2018. Många elever med NPF lämnar skolan med dålig självkänsla och stora kunskapsluckor. Bristen på stöd i skolan kan få stora konsekvenser, som psykisk ohälsa och långvarig skolfrånvaro.
– Vår rapport Villkor för utbildning från 2018 pekar på att personer med funktionsnedsättning inom flera områden har sämre levnadsvillkor än personer utan funktionsnedsättning. Bristande likvärdighet i utbildningen är en av orsakerna. Alla barn och elever ska kunna vara delaktiga i utbildning – på sina villkor. Därför är temat för denna konferens jätteviktig och vi behöver diskutera mer hur förskolor och skolor kan organisera utbildningen så att elever med NPF får goda förutsättningar i ett livsperspektiv, berättar Fredrik Malmberg, generaldirektör Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Deltagarna på konferensen får chansen att förkovra sig i vad forskning och beprövad erfarenhet visar när det gäller framgångsfaktorer och utmaningar i undervisningen av elever med NPF. Gunilla Carlsson Kendall, psykolog, kommer prata om vad som är viktigt att tänka på för att alla barn ska kunna inkluderas i förskolan. Forskarna Martin Hugo och Joel Hedegaard tar upp vad forskning har visat om möjligheter, hinder och framgångsfaktorer i utbildning för ungdomar och unga vuxna med högfungerande autism. Linda Petersson, rådgivare vid Specialpedagogiska skolmyndigheten och doktorand, kommer prata om hur organisationen och anpassningar i grundskolan kan öka likvärdigheten för elever inom autismspektrum. Vi får också lyssna på Jill C Faulkner som delar med sig hur det är att växa upp och leva med autism.
Under konferensen blir det också ett panelsamtal om vad som ger barn, elever och unga vuxna med NPF goda förutsättningar i förskolan och skolan med medverkande från Specialpedagogiska skolmyndigheten, Skolverket, Malmö universitet, Högskolan Kristianstad och Linnéuniversitet. Konferensen är på Krinova 14 mars.
Mer om föreläsningarna och paneldebatten kan du läsa här. (pdf, 571 kB)
Text: Petra Eklund