Litteraturlektor prisad av Svenska Akademien
Hon har tidigare prisats för sin avhandling om författaren Anna Rydstedt. Och med senaste verket om Selma Lagerlöf i Italien summeras de samlade gärningarna för svensk litteratur med ett nytt pris av Svenska Akademien. Högskolans universitetslektor Anna Smedberg Bondesson prisades denna gång med 60 000 kr.
Blev du överraskad när du fick reda på att du fått priset?
– Ja, jag blev enormt överraskad – och otroligt glad, smickrad och hedrad, berättar Anna, till vardags universitetslektor i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning vid Högskolan Kristianstad.
– Min nioåriga Jack Russel Frida hade som vanligt bitit i kuvertet men som tur var gick hundtänderna inte igenom innehållet denna gång. Jag reagerade på att det guldkantade brevet var daterat den 11 december. Den 11 december 2004 disputerade jag. Den 11 december 1899 föddes också min morfar, som sedermera blev huvudredaktör för den tionde upplagan av SAOL, Svenska Akademiens Ordlista, som gavs ut 1973.
Nu blir man lite nyfiken på din morfar. Vem var han?
– Han hette Gösta Mattsson och dog 1980, när jag var 12 år. Jag skriver lite om honom i min självbiografiska essäsamling Ditt språk i min mun. Grannspråkets glädje och gagn från 2014. Han hade liksom jag undervisat danskar i svenska, med ett mellanrum på ett halvt sekel bara.
– Han införde i SAOL svenska stavningar som jos och sebra, som aldrig slog igenom. I dag skulle han garanterat skriva mejl och inget annat. Han tog även bort det där mottot, du vet, ”Snille och smak”, och behöll bara själva lagerkransen. Sture Allén, som var huvudredaktör för den elfte upplagan, som kom 1986 och var den första datoriserade upplagan, återinsatte mottot på sin gamla plats.
Vad ska du göra med priset?
– Jag kommer bland annat att gå in med min kapitalsandel i ett bokförlag som jag nyligen har startat tillsammans med två vänner. Vi ger ut böcker vi tror på och värnar om.
Nästa vecka släpps Anna Smedberg Bondessons nya bok, en prosalyrisk triptyk, Anna själv.