Pressinbjudan till workshop för nya livsmedel med insekter
Är du nyfiken på insekter i mat? Vad ska vi äta i framtiden? Forskare bjuder in media i samband med en nätverksträff. Välkommen att bekanta dig med framtidens matprodukter i form av nya och hållbara proteinkällor.
Bröd på mjöl av insekter kan bli både mer hållbart och näringsrikt.
Via bröd, frukt, grönsaker och andra livsmedel får vi redan i dag i oss en hel del insekter, utan att vi vet om det. I en hållbar framtid behöver vi medvetet välja olika alternativ för att tillgodose bland annat proteinbehovet och det innebär troligen att vi även kommer att äta mer insekter. Temat för nätverksträffen är vägen till marknaden för ett nytt livsmedel och workshopen är en del av projektet Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess. Programmet för dagen rymmer föredrag och presentationer av helt nya resultat från forskningsprojektet. Vi diskuterar även framtida aktiviteter i nätverket.
– Insekter som mat är ett gott, spännande och hållbart alternativ som vi bör utnyttja, och nu hoppas jag att vi som konsumenter blir mer medvetna om vad vi äter, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Obs! Enligt nuvarande lagstiftning är insekter ännu ej godkänt som livsmedel. Men du får klämma, känna och lukta så mycket du vill, och vill du smaka måste vi upplysa om att det är på egen risk.
Nätverksträff
Torsdag 22 augusti, kl 11.00–12.00
Högskolan Kristianstad, hus 180, sal 016
Forskningsprojektet Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess
Program
11.00–12.00 Workshop med media med lunch och samtal efteråt för de som stannar
13.00–13.15 Kort presentation av deltagarna
13.15–13.45 Är beredskapen god? Så här förbereder sig detaljhandeln på ett kommande godkännande av insekter som mat
13.45–14.00 Delstudie 1: Mjölmask som livsmedelsråvara – färsk och lagrad
14.00–14.20 Delstudie 2: Konsumentstudie mjölmask – chips och pastej
14.20–14.40 Delstudie 3: Attityder och värderingar
14.40–15.00 Kaffepaus
15.00–16.00 Workshop med frågeställningar från KK-projektet.