Gå direkt till innehåll.
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
In English
  • {{ node.Name }}
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
{{ prevNode.Name }}
{{ node.Name }}
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.Name }} {{ node.Name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. ​Pressinbjudan till workshop för nya livsmedel med insekter
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. ​Pressinbjudan till...
16 aug 2019 /Nyhet /Forskning /Samverkan /Pressmeddelande

​Pressinbjudan till workshop för nya livsmedel med insekter

Är du nyfiken på insekter i mat? Vad ska vi äta i framtiden? Forskare bjuder in media i samband med en nätverksträff. Välkommen att bekanta dig med framtidens matprodukter i form av nya och hållbara proteinkällor.

Bröd på mjöl av insekter kan bli både mer hållbart och näringsrikt.Bröd på mjöl av insekter kan bli både mer hållbart och näringsrikt.

Via bröd, frukt, grönsaker och andra livsmedel får vi redan i dag i oss en hel del insekter, utan att vi vet om det. I en hållbar framtid behöver vi medvetet välja olika alternativ för att tillgodose bland annat proteinbehovet och det innebär troligen att vi även kommer att äta mer insekter. Temat för nätverksträffen är vägen till marknaden för ett nytt livsmedel och workshopen är en del av projektet Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess. Programmet för dagen rymmer föredrag och presentationer av helt nya resultat från forskningsprojektet. Vi diskuterar även framtida aktiviteter i nätverket.

– Insekter som mat är ett gott, spännande och hållbart alternativ som vi bör utnyttja, och nu hoppas jag att vi som konsumenter blir mer medvetna om vad vi äter, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Obs! Enligt nuvarande lagstiftning är insekter ännu ej godkänt som livsmedel. Men du får klämma, känna och lukta så mycket du vill, och vill du smaka måste vi upplysa om att det är på egen risk.

Nätverksträff

Torsdag 22 augusti, kl 11.00–12.00
Högskolan Kristianstad, hus 180, sal 016
Mer om nätverksträffen https://www.hkr.se/natverkstraff-insekter
Forskningsprojektet Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess
Anmäl dig till viktoria.olsson@hkr.se (Vi behöver veta hur mycket mat vi ska förbereda för workshopen kl 11.00–12.00 och om du vill stanna kvar på nätverksträffen som börjar kl 13.00.

Kontakt

Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap 
044-250 38 28, karin.wendin@hkr.se

Viktoria Olsson, universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap 
044-250 38 17, viktoria.olsson@hkr.se

Program

11.00–12.00 Workshop med media med lunch och samtal efteråt för de som stannar
13.00–13.15 Kort presentation av deltagarna
13.15–13.45 Är beredskapen god? Så här förbereder sig detaljhandeln på ett kommande godkännande av insekter som mat
13.45–14.00 Delstudie 1: Mjölmask som livsmedelsråvara – färsk och lagrad
14.00–14.20 Delstudie 2: Konsumentstudie mjölmask – chips och pastej
14.20–14.40 Delstudie 3: Attityder och värderingar
14.40–15.00 Kaffepaus
15.00–16.00 Workshop med frågeställningar från KK-projektet.

Insektsmat.

Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess

Hur ska insekter bli accepterat som ingrediens i mat? Och hur vet vi att "insektsmaten" är säker att äta? Det är två frågor som forskningsprojektet "Insekter - en kulinarisk och hållbar delikatess" ska utreda under 2018–2019. Projektet har fått 1,4 Mkr av KK-stiftelsen, och ytterligare 1,2 Mkr från näringslivet.
Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt

{{ staffmember.Name }}
{{ staffmember.Name }}
{{ staffmember.JobTitle }}
Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.
Visa kontaktuppgifter
E-post {{ staffmember.Email }}
Telefon {{ staffmember.Telephone }}
Digitalt möte: {{ staffmember.ZoomUrl }}
Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt

{{ staffmember.Name }}
{{ staffmember.Name }}
{{ staffmember.JobTitle }}
Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.
Visa kontaktuppgifter
E-post {{ staffmember.Email }}
Telefon {{ staffmember.Telephone }}
Digitalt möte: {{ staffmember.ZoomUrl }}
Uppdaterad: 2019-08-16 av {{changedby.Name}} {{changedby.Name}}
Sidansvarig: {{pageresponsible.Name}} {{pageresponsible.Name}}
Dela
Dela

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023
Följ oss

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023