Vegansk och vacker – Tora Olsson skapar konst på tallriken
Växtbaserad mat, det är så mycket mer än bara morötter och kokt broccoli. Sedan Tora Olsson gick ut Magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad har hon rest världen runt för att inspirera kockar att skapa både gröna och sköna rätter.
Maten Tora Flora Olsson lagar och lägger upp på Instagram är genomgående vegansk och glutenfri – och får dessutom fantasifulla namn. Här desserten Rich Bitch. Foto: Tora Olsson
Ananas, kokosnöt, ingefära. Det är några av beståndsdelarna i Tora Olssons senaste skapelse – en guldskimrande dessert som fått namnet Rich Bitch. Den konstfulla bilden på Instagram har fått mängder av kommenterar: Amazing! Gorgerous! Too beautiful to eat!
Det är bara ett exempel på Tora Olssons kreativitet. Under namnet ToraFlora jobbar denna 28-åring som matartist med hela världen som arbetsfält. Men allt började på landsbygden i nordöstra Skåne, där hon växte upp.
– Jag var en riktig naturtjej och tillbringade mycket tid utomhus tillsammans med pappa som är botaniker.
Matintresset fanns också tidigt, och som femtonåring fick hon jobb som kallskänka i ett kök. Men när hon väl sökte till Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad, så var det med tanken att bli hälsocoach och hjälpa andra människor att må bättre genom maten.
Under utbildningen blev hon dock alltmer intresserad av produktutveckling och entreprenörskap. Men konkurrensen i kockvärlden är hård, och som färdig gastronom hade hon svårt att finna sig tillrätta. Därför bestämde hon sig för att satsa på ytterligare utbildning, vid det nystartade Magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap vid HKR.
– Då var vi bara fyra mastersstudenter, så vi var verkligen pionjärer. Det var lite coolt. Och för min egen del kändes det väldigt bra att få det analytiska perspektivet som en magisterutbildning innebär.
I denna veva upptäckte hon också att hon hade en speciell talang att komponera och presentera rätter på ett läckert sätt, och bilderna lade hon ut på ett Instagramkonto under namnet ToraFloraFood.
– Namnet Flora kom från en docka jag hade när jag var liten, som liknade mig. Det passade mig också rätt bra, eftersom jag hämtar mycket av min inspiration från naturen. När jag är ute och går får jag ofta mina bästa idéer.
På Sri Lanka fick Tora Olsson sitt första stora uppdrag som matutvecklare. Sedan dess har hon inspirerat kockar i bland annat Kuwait, Spanien och på Seycellerna. Foto: De Waal Rautenbach
Hennes bilder på konstfullt komponerade veganska och glutenfria anrättningar fick spridning och uppmärksamhet.
– Det fungerade lite som ett CV där jag visade vad jag kunde. Ett sätt att marknadsföra mig själv, helt enkelt.
Hennes första uppdrag blev att bege sig till ett lyxhotell på Sri Lanka, där hon under fyra veckor skulle ge kockarna inspiration att laga vegansk mat.
– I Asien finns ett nyväckt intresse för vegansk mat och jag möttes med stor respekt. På flyget hem kände jag att det är detta jag vill ägna mig åt – att visa att den veganska maten kan vara minst lika vacker, god och spännande som traditionell mat.
Sedan dess har det rullat på i allt snabbare takt. Det senaste året har hon arbetat ibland annat Seychellerna, Spanien och Kuwait. För tillfället bor hon i Köpenhamn, där hon fått i uppdrag att hjälpa en restaurang att lägga om hela sitt koncept.
– Allt ska ändras, från tallrikar till möbler och matlagning. Tanken är att hitta en balans mellan fine dining och avslappnad miljö, vilket är en spännande utmaning.
På senare tid har Tora Olsson fått allt fler Instagramföljare, och själv är hon övertygad om att den vackra veganska maten har framtiden för sig.
– Många blir överraskade av hur man kan jobba med grönsaker. En del tror kanske att det handlar om kokt broccoli eller morötter, och då är det roligt att visa att man kan åstadkomma så oändligt mycket mer.
Framöver hoppas hon kunna lägga tid på att skapa så kallade upplevelsemiddagar, där det händer saker under måltidens gång. Blommor som öppnar sig, te som ändrar färg …
– Jag har massor av idéer. Man kan egentligen göra hur mycket som helst!
Text: Kerstin Weman Thornell
”Vetenskap, konst och en smula galenskap” är Tora Olssons ledord när hon arbetar som matutvecklare. Foto: Hannah Wennerström