Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Forskare ger ut kokbok med insekter – från frukost till fest
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Forskare ger ut kokbok...
27 apr. 2020 /Nyhet /Forskning /Samverkan /Pressmeddelande

Forskare ger ut kokbok med insekter – från frukost till fest

Framtiden kräver alternativa och klimatsmartare källor till protein och där har insekter en stor potential. Runt två miljarder människor äter insekter redan i dag, men i Sverige saknas den traditionen. Så hur ska insekter bli accepterat som ingrediens i mat? Det är en fråga som forskare i Kristianstad har tittat närmare på och nu presenterar de svaren tillsammans med en liten kokbok med insektsmat för olika tillfällen, från frukost till fest.

Recepten med insekter som ingredienser spänner över frukost, fika och fest.

Under två års tid har forskare tittat närmare på vad som behöver göras för att insekter ska bli accepterat som en naturlig ingrediens i mat. Hur ska olika insekter beredas och hur kan de kombineras med andra livsmedel? Vad kan olika insekter användas till? Hur ska de lagras och förpackas för att fungera och inte tappa smak? Frågorna var många innan projektet drog i gång 2018 men nu när projektet är klart finns svar på flera av dem.

– Vi har tagit ett helhetsperspektiv och fått en hel del ny kunskap, inte bara om hur och vad vi kan göra med insekter som ingredienser utan vi har även testat förpackningslösningar och processer som behövs för att insekter ska kunna bli aptitliga, näringsrika och attraktiva livsmedel, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Syrsa, mjölmask och gräshoppa är de insektsarter som i tros ha störst potential som livsmedel. Alla tre är välsmakande och därför har de två förstnämnda använts som ingredienser i recepten för insektsmat som tagits fram via forskningsprojektet. Recepten är anpassade att vara en inkörsport för folk som är nyfikna på framtidens mat eller vill testa något nytt, och täcker frukost, fika och fest.

– Recepthäftet sammanfattar vad vi kommit fram till i forskningsprojektet ganska bra. Och sedan ger det folk ett hum om hur man kan använda insekter. Precis som nöt-, fläsk- och lammkött smakar olika smakar också insektsarter olika. Mjölmask smakar nötaktigt och har smak av umami och cerealier. Syrsa smakar som popcorn med en touch av kyckling och umami, säger Johanna Gerberich adjunkt i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad och projektets gastronomiska kreatör.

Handel med insekter som livsmedel är ännu inte godkänt av Livsmedelsverket, men regelverket är under förändring. Det är dock lagligt att köpa som konsument från det stora utbud som finns i våra grannländer och andra delar av världen.

Forskningsprojektet heter insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess är ett samarbete mellan Högskolan Kristianstad, Svenska Lantbruksuniversitetet (SLU), Research Institutes of Sweden (RISE), Tetra Pak, Atria, Solina och Geoloc. Huvudfinansiär är KK-stiftelsen.

Ladda ner receptbroschyren Insekter som en kulinarisk delikatess (, 490 kB)

www.hkr.se/insektsmat

Kontakt

Karin Wendin
Professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad samt projektledare
karin.wendin@hkr.se
044-250 38 28

Johanna Gerberich
Adjunkt i mat- och måltidsvetenskap och projektets gastronomiska kreatör
johanna.gerberich@hkr.se
044-250 38 30

Johanna Gerberich, adjunkt i mat- och måltidsvetenskap och projektets gastronomiska kreatör.Johanna Gerberich, adjunkt i mat- och måltidsvetenskap och projektets gastronomiska kreatör.

Insekter som en kulinarisk delikatess - Enkla recept för frukost, fika och fest.

Enkla insektsrecept för frukost, fika och fest

Vi har inom forskningsprojektet tagit fram smakprov på goda nyttiga och hållbara insektsrecept. Här kan du ladda ner recepten!

, 490 kB
Det gick inte att fullfölja begäran.

Projektledare

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Det gick inte att fullfölja begäran.

Kreatör bakom recepten

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Uppdaterad: 2020-04-28 av rimfab

Sidansvarig: Jakob Nord

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025